“Pre dve godine je bilo 1500 gledalaca, sada je dvorana rasprodata”

Srbija je savladala Finsku 77:61 na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, a selektor Svetislav pešić je zadovoljan onim što je video.

Teško je kada igrate protiv ekipe koja igra timsku košarku, posebnog tima koji odlično igra u tranziciji, sve to smo videli u prvih 15 minuta. Treća četvrtina je bila veoma važna, shvatili smo kako da igramo protiv tima koji trči, koji voli otvoren teren, pronašli smo i promenili ritam. Luka je imao odlično prvo poluvreme, Petrušev drugo. Za nas je bila veoma bitna utakmica, ne samo zbog pobede, pre svega je važno pobediti, ako dobijete još nešto, kao večeras, dvojicu novih igrača, poput Dušana (Beslaća) ili Nikole (Đurišića) koji su debitovali, svi znaju da igramo samo dve utakmice pre priprema za Olimpijske igre. Važno nam je da vidimo sve igrače i prvo da razmišljamo kako da dođemo do pobede, ali i šta možemo videti od debitanata. To je za mene veoma važno, neki igrači su pokazali da imaju talenat, da su spremni da igraju za nacionalni tim, veoma mi je važno da imam što više igrača na raspolaganju pred Pariz, ne znamo kakva će biti situacija sa svim kandidatima pred takmičenje, zbog toga je važno imati što više igrača, rekao je Pešić

On ističe da Finska ne sme da se potcenjuje iakonije u vrhu evropske košarke.

Oni su nas već pobedili pre 3-4 godine, pobedili su i Hrvatsku, Sloveniju, naravno nisu oni kandidat za osvajanje prvenstva sveta, EP, Olimpijskih igara, ali organizuju prvenstvo. Imaju puno trenera koji rade po Evropi, razvijaju se. Bili smo spremni da im odgovorimo na agresivnost našom odbranom, nađemo ritam igre i da iz pozicionog napada igramo naš sistem. Odigrali su izuzetno agresivno, isekli su nas, sve akcije koje smo pripremali u igri 5 na 5 nisu dale rezultata. Sreća je da smo igrali dobru odbranu, uložili napor, to ej dalo rezultata. Promenili smo način igre, tražili smo igru iz reketa, Luka u prvom, Petrušev u drugom je bio dominantan. Mnogo je važno, ali to je sada i pitanje uigranosti… Igrači dolaze iz različitih klubova, svuda je prisutan uticaj taktika, ja sam spreman da se adaptiram koliko je moguće. Reprezentativni program je uvek rizičan, pogotovu protiv ekipa koje igraju timsku košarku kao Finska. Pet godina igraju u istom sastavu, mi u svakom novom prozoru imamo skoro novu ekipu i nove igrače. Teško nam je da napravimo kontiunitet i to se vidi. Publika nas je podržala i dala nam vetar u leđa kad nam je bilo potrebno, baš u toj trećoj četvrtini. Digli su nam samopouzdanje, počeli da igraju prebrzo i to nam je pomoglo da uspostavimo ritam.

Potom je odgovorio na pitanje novinare: Da li su utakmice u kvalifikacijama “kvalifikacione” za Olimpijske igre?

Ovo su kvalifikacije za sledeće Evropsko prvenstvo, niejdnog momenta ne postoje kvalifikacije igrača za OI. Od novembra 2021. godine bilo je 1500 gledalaca ovde sa Letonijom, a dve godine kasnije sada je puna dvorana rasprodata, ne samo u smislu rezultata već i zalaganja igrača i želje da daju rezultate. Ja o tome dosta pričam ne da bih tražio izgovor, nego da bih zaštitio igrače…Sve se to promenilo. Vidite koliko traje i koliko će trajati sezona, u većini zemalja do početka juna i kasnije. Igre počinju treće nedelje juna, treba momci da se odmore, ali i da treniramo. Ja puno pričam sa igračima, pričamo puno, treniramo kroz razgovore, razmenjujemo isksutva da ovu godinu iskoriste, postanu još bolji igrači. Radujemo se zbog prilike da budemo nekoliko dana ovde zajedno na pripremama. Radujemo se i zbog utakmice u ponedeljak, tamo će biti rasprodata dvorana. Oni su izgubili od Danske, znam da se čudite da se košarka igra u Danskoj, igra se u Finskoj, mi jesmo osvojili mnogo medalja ali svi igraju i napreduju. Utakmica sa Gruzijom je novo iskustvo za igrače i mene, i želimo da pokušamo da i tamo pobedimo, to nam je cilj, završio je selektor Pešić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Zvezda -TSC, poznati sastavi!

Crvena zvezda i TSC rivali su derbiju trećeg kola plej-ofa Super lige Srbije. Naime, trener Crvene zvezde Vladan Milojević izveo...

POVEZANE OBJAVE