FIFA uvodi javnnost u donošenje VAR odluka, promenjeno i pravilo kod izvođenja penala

Glavno telo Svetske fudbalske federacije FIFA, koje odlučuje o pravilima IFAB, na nedavno održanom sastanku u Glazgovu odnelo je odluku koja će se ticati donošenja odluka putem VAR sistema.

Naime, FIFA je tokom Svetskog prvenstva za klubove eksperimentalno, po uzoru na ragbi i američki fudbal, uvela javnu komunikaciju sudija i VAR sobe. Ovaj novitet se pokazao kao dobro rešenje, tako da će se najverovatnije u bliskoj budućnosti, čim bude izglasano, početi primenjivati u takmičenjima pod okriljem FIFA.

To znači da će sudije morati javno da obrazlože svoje odluke, a takođe će morati i dobro da paze na reči, jer će i one ići u etar.

Pravilo plavog kartona, koje za grubosti igrača predviđa 10 minuta “hlađenja” nije prošlo. Slučajno igranje rukom ubuduće ne bi trebalo da se kažnjava žutim kartonom, a prerani ulazak u kazneni prostor neće automatski povlačiti i ponavljanje izvođenja penala, osim u slučaju kada ima direktan uticaj na izvođača ili golmana.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NBA PLEJ OF: Mičel na nivou, nekadašnji šampion poveo (VIDEO)

Košarkaši Klivlenda poveli su protiv Olranda sa 1:0 u prvoj rundi plej-ofa istočne konferencije. Kavalirsi su na svom parketu slavili...

POVEZANE OBJAVE