“Slatke su pare Dubaija, ali nije sve u novcu”

Jedna od glavnih tema već mesecima u regionalnoj košarci je učešće Dubaija i ABA ligi, a i u Evrokupu i Evroligi.

Različita su mišljenja. Sa košarkaške strane se smatra da nije dobro rešenje, sa finansijske da jeste.

O tome je upitan i jedan od osnivača ABA lige Zmago Sagadin.

Oni prvo moraju da izgrade nacionalnu ligu, animiraju gledaoce, uspostave neki košarkaški sistem u arapskoj regiji, pa da se tek onda uključe u međunarodna takmičenja. U ovom trenutku, Dubai koji de fakto nema košarku, veštački je gurnut u evropsku, ABA ili srpsku nacionalnu ligu, to je totalno anahrono. Taj projekat neće uspeti. Oni, osim infrastrukture, dvorana preciznije, nemaju ništa. Toga, po Evropi imate koliko hoćete. Primamljiv je njihov novac. Arapi sede na bezgranično puno buradi nafte, a ta finansijska sredstva su slatka, ali mislim da nije sve u novcu, rekao je Sagadin za Sportklub.

On smatra da će problem izbiti ako se glavnim klubovim doda konkurencija, pošto je sad već situacija napreta.

To je već duže vreme bure baruta. Završnica ABA lige je tempirana bomba pogotovo kada su izgledni sudari Crvene zvezde, Partizana i Budućnosti. Dobro, tu je i Olimpija, koja će realno da ude četvrta, ali nije ta koja bi pretila i napuštala ligu, dok je pomenuti trio uvek opasan ako im se nešto ne sviđa ili ne ide po planu, da jednostavno objave da više neće da igraju ABA. I tako bi počeo krah lige, ako jedan ili dva glavna kluba više ne učestvuju u takmičenju. Onda bi to polako išlo da se svi vrate nacionalnim ligama, što bi sigurno bio pad kvaliteta. Slabije utakmice proizvode slabije igrače, a time se gubi i kontakt sa evropskom košarkom.

Sagadin dodaje da moraju da počnu da se proizvode igrači.

Oni koji tvrde da je rešenje na regionalnom prostoru, da se Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci vrate u svoje (nacionalne) lige ili su ludi ili zbunjeni. Ili, možda, ne razumeju ovaj sport. Ne možete da imate slabu ligu i proizvodite dobre igrače. U Srbiji ne mogu da nađu plejmejkere, ni Partizan, a Crvena zvezda jedva tog Topića… Fali ovoga, fali onoga… nema proizvodnje. Okretanje ka strancima je samoubistvo za kompletan region i ovaj sport. Umesto da imamo plejadu domaćih, mladih, talentovanih, da igraju, a strana pojačanja budu samo ‘čvarak’ ili trešnja na torti. Strana pojačanja kao udarna snaga ekipa, to ne valja, završio je slovenački stručnjak.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Srbija na korak od novog predstavnika u ABA ligi posle “čuda”! (VIDEO)

Košarkaši Vojvodine plasirali su se u finale ABA 2 lige pošto su uspeli da nadoknade zaostatak od čak 18...

POVEZANE OBJAVE