Dignut glas protiv Svetskog klupskog prvenstva, FIFPro preti tužbom FIFA

Vrhunski fudbaleri suočeni su danas sa tendencijom da fudbalske organizacije, u želji za što većim profitom, organizuju što veći broj utakmica koji dovodi do velikih zdravstvenih problema kod igrača.

S tim u vezi, Međunarodno udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) i Udruženje svetskih liga pozvali su FIFA da preispita planove o organizovanju Svetskog klupskog prvenstva na kome bi na kraju sledeće sezone učestvovale 32 ekipe.

Predstavnici sindikata profesionalnih fudbalera smatraju da i tako ima previše utakmica u sezoni, pa u saradnji sa pomenutim udruženjem liga planiraju čak i da tuže svetsku kuću fudbala, ukoliko ostane pri ovakvoj odluci.

Sva tri evropska klupska takmičenja, Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencije, od iduće sezone biće proširena na učešće 36 ekipa, a FIFA SP za klubove sa 32 učesnika planirano je da se održi od 15. juna do 13. jula 2025. u Sjedinjenim Američkim Državama.

FIFPRO i udruženje liga u pismu koje su uputili predsedniku FIFA Đaniju Infantinu i generalnom sekretaru Matijasu Grafstromu, „izrazili su pre svega zabrinutost zbog proširenja takmičenja jer je globalni fudbalski kalendar i ovako prezasićen, pa nacionalne lige nisu u stanju da pravilno organizuju svoja takmičenja, a fudbaleri se teraju na napor koji prevazilazi njihove granice sa dodatnim rizicima od povreda”, prenosi BBC.

U pismu se navodi i „da takav raspored ugrožava nacionalne lige i utiče na zdravlje fudbalera”.

Oni nameravaju da iznesu svoje stavove na Kongresu FIFA u Bangkoku 17. maja, a kažu „da ukoliko FIFA odbije da se posveti rešavanju ovog problema preduzeće pravne radnje protiv nje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PREPORODIO SE: Fudbaler Zvezde nagrađen pozivom u reprezentaciju!

Fudbaler Crvene zvezde Šerif Endiaje dobio je po prvi put u karijeri poziv u reprezentaciju Senegala, navodi "Mozzart Sport". Tako...

POVEZANE OBJAVE