Potencijalni kandidati za medalju u Parizu ne mogu do norme odlukom Saveza?!

Nadavno je Nikolaj Pimenov ostvario normu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu u skifu, pobedom na kvalifikacionoj regati u Segedinu.

Međutim, on neće dobiti priliku da ostavri normu i u dubl-skulu zajedno sa Martinom Mačkovićem. Razlog je taj što će nas umesto njih, odlukom Veslačkog saveza Srbije, na kvalifikacionoj regati u Lucernu predstavljati dubl skul u sastavu Beđik/Rajković, iako ima daleko lošije rezultate.

Ovim povodom se oglasio Veslački klub Partizan, koji je izdao saopštenje.

Nakon osvajanja istorijske zlatne medalje Jovane Arsić u skifu na Evropskom prvenstvu u Segedinu i ubedljivog zlata Nikolaja Pimenova koji je Srbiji doneo još jednu normu za OI, prvu ikada u muškom skifu, najbolji veslači Srbije su se našli u situaciji koja je nezabeležena u srpskom sportu do danas.

Posle izuzetnih rezultata Martina Mačkovića i Nikolaja Pimenova postignutih na međunarodnoj sceni, višestrukih pobeda nad olimpijskim pobednikom i osvajačima medalja iz Tokija, kao i pored jasne stručne procene njihovog kvaliteta od strane našeg najtrofejnijeg trenera Nikole Stojića, naši najbolji veslači sprečeni su da na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu Srbiji donesu normu u još jednoj disciplini, dubl skulu.

Naime, po odluci rukovodstva VSS, na kvalifikacijama u Lucernu, Srbiju će predstavljati dubl skul u sastavu Beđik/Rajković i pored toga što su na tek održanom Evropskom prvenstvu zauzeli ubedljivo poslednje mesto. Po svim sportskim kriterijumima i pokazanom visokom kvalitetu, dubl skul Mačković/Pimenov imao bi šansu za najviši plasman i na samim OI. VSS je, međutim, ostao pri svojoj odluci i pored očigledne i svima poznate ogromne razlike u kvalitetu pomenutih ekipa, navodi se u saopštenju.

Nedavno je na evropskom prvenstvu zablistala još jedan naš adut na Igrama u Parizu Jovana Arsić, osvojivši zlatnu medalju, ali oseća gorčinu zbog odluke Saveza.

Pored velikog ponosa zbog osvojene zlatne medalje za Srbiju na EP, u isto vreme osećam ogromnu tugu, ali i bes zbog odluke VSS da oduzme Olimpijske snove mojim drugovima iz reprezentacije, izjavila je Arsićeva.

Ovim povodom oglasio se i sam Nikolaj Pimenov.

Posle velikog uspeha i osvajanja norme za Srbiju u skifu, želeo sam svim srcem da sa Martinom donesem Srbiji još jednu normu, a duboko verujem i medalju u Parizu u dubl skulu, ali sam u tome sprečen ovom zaista neobjašnjivom odlukom VSS, ističe Pimenov.

Situaciju je ilustrovao i selektor reprezentacije i višestuki učesnik Igara Nikola Stojić.

Ovo su najteži dani u mojoj veslačkoj i trenerskoj karijeri. Odluka VSS da kod kuće ostave najbržu ekipu u dubl skulu koju je Srbija ikada imala Mačković/Pimenov, a umesto njih na kvalifikacije pošalje dubl skul Beđik/Rajković, koji su po svim stručnim parametrima bez ikakve šanse da se kvalifikuju za OI, potpuno je neverovatna. Ovo je veliki i težak udarac za ceo tim sportista koji vodim, a pogotovo za Martina, jer je uzimanje prava na takmičenje najboljima što Srbija ima, potpuno neprihvatljivo i neshvatljivo, ističe Stojić.

– Stojim iza svojih stručnih procena, kao neko ko upravo sa ovim sportistima jedini u Srbiji donosi rezultate i medalje sa seniorskih takmičenja u poslednje četiri godine. Moje reči ostaju zapisane i ukoliko sam u pravu, a to će se nažalost pokazati već za vikend u Lucernu, zaista se nadam da će svi odgovorni u VSS snositi ozbiljne posledice za nesagledivu štetu koju su naneli Martinovoj i Nikolajevoj karijeri, ali i srpskom sportu uopšte, poručio je Stojić.

Na kraju zajedničkog saopštenja se navodi:

Podsećamo da je još jedna u nizu loših odluka VSS i ta što je godinama najuspešniji veslač Srbije, Miloš Vasić, potpuno izbrisan od strane Veslačkog Saveza Srbije i iz planova reprezentacije.

Podrška cenjenih ljudi iz sveta sporta nam daje vetar u leđa da istrajemo u borbi, vratimo ugled veslačkom sportu u Srbiji i sportiste cenimo po ostvarenim rezultatima, stoji u saopštenju.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA OBNOVIMO GRADIVO: Da li je počela Olimpijada ili Olimpijske igre?

Večeras je u toku ceremonija svečanog otvaranja 33. modernih letnjih Olimpijskih igara, koje se održavaju u Parizu. Upravo tako...

POVEZANE OBJAVE