KO ĆE MU SE RADOVATI U BERLINU? Sve o peharu šampiona Evropskog prvenstva

Za manje od mesec dana startuje borba za trofej evropskog fudbalskog prvaka, koji će podići kapiten pobedničke reprezentacije u Nemačkoj, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, na kraju šampionata koji će trajati od 14. juna do 14. jula.

Ovaj pehar, koji nosi naziv “Henri Delaunay Cup” će zapravo biti podignut tek po peti put, a prvi put je to pošlo za rukom Ikeru Kasiljasu, golmanu i kapitenu tadašnjeg moćnog nacionalnog tima Španije, 2008. godine, na prvenstvu koje su zajednički organizovale Austrija i Švajcarska.

Trofej je dobio naziv po prvom predsedniku Francuske fudbalske federacije (FFF) i prvom generalnom sekretaru UEFA, koji je obavljao ovu funkciju od osnivanja krovne organizacije evropskog fudbala 15. juna 1954. pa sve do 9. novembra 1955. godine.

Zapravo ovaj trofej, koji je u “upotrebi” šesnaest godina, predstavlja poboljšanu verziju starog, koji se dugo dodeljivao evropskim prvacima, a poslednji put ga je podigao 2004. godine kapiten grčke reprezentacije, tadašnje velike senzacije, Teodoras Zagorakis.

Novi pehar je ipak zadržao staro ime, ali je dobio na veličini – viši za 18 cm, i kilaži – teži je 2 kg – u odnosu na prethodnu verziju, a napravljen je od srebra. Najveća razlika je zapravo uvećana srebrna baza, a na trofeju su ugravirana i imena dosadašnjih osvajača.

Razlog za uvećanje trofeja bio je simboličan, odnosno želja čelnih ljudi da trofej bude središte događaja, a smatralo se da je stari pehar premali kako bi doživljaj bio dovoljno snažan.

Originalni pehar, na koji se nadovezuje sadašnja verzija, kreiran je od strane kompanije “Arthus-Bertrand” 1960. godine, a stvorio ga je Pjer Dalaunaj, sin čoveka po kome nosi naziv, koji je preminuo pet godina ranije i nije bio svedok realizacije svoje ideje.

Modernu verziju pehara izradila je kompanija “Asprey London”, dok je za prvobitnu bio zadužen zlatar Čobilon.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA OBNOVIMO GRADIVO: Da li je počela Olimpijada ili Olimpijske igre?

Večeras je u toku ceremonija svečanog otvaranja 33. modernih letnjih Olimpijskih igara, koje se održavaju u Parizu. Upravo tako...

POVEZANE OBJAVE