GRUPA D: Francuska apsolutni favorit, Holandija traži put povratka na stare staze

Grupa D na EURO 2024. će biti posebno u centru pažnje jer se u njoj nalazi reorezentacija Francuske. “Galski perlovi”, predvođeni novom zvezdom Real Madrida Kilijanom Mbapeom važe za jednog od glavnih favorita za osvajanje prvenstva. Po red njih, u grupi se nalaze Holandija, Austrija i Poljska.

FRANCUSKA

Kao što smo napomenuli, Francuska je favorit broj 1 u grupi, a po mnogima i na celom prvenstvu. Na poslednja dva Svetska prvenstva su osvojili titulu i igrali finale, dok na poslednjem Evropksom prvenstvu su šokantno ispali od Švajcarska.

Nemaju velikih problema sa povredama i sastav im je pun mladih fudbalera, a tu je i Olivije Žirtu koji se ovim prvenstvom oprašta od dresa reprezentacije.

Što se tiče istorije Evropskih prvenstava, Francuska je osvojila pehar dva puta – 1984. i 2000. godine. Igrali su finale 2016. godine u Parizu, ali su šokantno poraženi od Portugala.

HOLANDIJA

Posrnuli gigant svetskog fudbala poslednju dekadu beležu loše rezultate, a plasmanom na poslednje Evrpsko prvenstvo su prekinuli niz od ispadanja u kvalifikacijama za EURO i Svetsko prvenstvo.

Najveća zvezda ekipe je Virdžil Van Dajk, a poslednjih 18 meseci im je selektor Ronald Kuman.

Na poslednjem prvenstvu su ispali u 1/8 finala od Češke, dok 2016. u Francuskoj nisu uspeli da se kvalifikuju.

U istoriji su osvojili jedan trofej 1988. godine sa čuvenom generacijom koju je predvodio trio Rajkard – Gulit – Van Basten. Pored toga imaju još tri polufinala, poslednje 2004. godine.

AUSTRIJA

Reprezentacija Austrije je napravila veliki uzlet poslednjih godina. Plasmanom u Nemačku su uspeli da dođu na treće uzastopno Evropsko prvenstvo, a tek četvrto u istoriji. Prvi plasman su obezbedili 2008. godine.

Selektor Ralf Ragnik insistira na modernom fudbalu, a austrijski klubovi su u poslednjoj deceniji, presvega Salcburg, važni čiioci klupske scene.

David Alba, koji je najveća zvezda austrijskog fudbala, neće igrati na prvenstvu zbog povrede.

U četiri učešća najolji rezultat su ostvarili 2020. godine pošto su 1/8 finala ispali od, kasnije osvajača, Italije 2:1 posle produžetaka.

POLJSKA

Ekipa koja se smatra najvećim autsajderom u grupi se suočila sa velikim problemom u vidu povrede Arkadijuša Milika, zbog koje će propustiti prvenstvo.

I dalje je prva zvezda ekipe Robert Levandovski, a pored njega mnogo se očekuje od Pjotra Zjelinskog.

Poljskoj je ovo peto uzastopno Evropsko prvenstvo i to peto uzastopno. Sve je počelo 2008. godine kada su se plasirali kao domaćini uz Ukrajinu. Najbolji rezultat im je 1/4 finale 2016. godine kada su posle penala ispali od kasnijeg osvjača Portugala.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA OBNOVIMO GRADIVO: Da li je počela Olimpijada ili Olimpijske igre?

Večeras je u toku ceremonija svečanog otvaranja 33. modernih letnjih Olimpijskih igara, koje se održavaju u Parizu. Upravo tako...

POVEZANE OBJAVE