Arbitražni sportski sud presudio: Rusija na OI i Mundijalu bez zastave i himne

Sportski arbitražni sud u Lozani odbio je žalbu Rusije, ali i prepolovio kaznu za sportiste iz ove zemlje.

Ruski sportisti neće moći da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju i Svetskom prvenstvu u Kataru pod svojom zastavom i himnom, a sankcije će zvanično trajati od 17. decembra 2020. do 16. decembra 2022. godine.

Odluka podrazumeva i da Rusija u ovom periodu neće moći da bude organizator velikih takmičenja niti da konkuriše za njihovu organizaciju. U pomenutom periodu državnici i predstavnici ruske Vlade neće moći da posećuju velika sportska takmičenja, a Rusija neće moći da daje predstavnike za organizacije koje “odgovaraju” Svetskoj anti-doping agenciji.

Istovremeno, Rusija će morati da joj plati 1.27 miliona dolara za troškove istrage i dodatnih 550.000 dolara za sudske troškove.

Ipak, postoji i deo presude kojim će Rusija biti zadovoljnija. Njeni sportisti moći će da nastupe na velikim takmičenjima kao “neutralni sportisti”, ukoliko nisu suspendovani zbog dopinga, a na njihovoj opremi moći će da koriste boje zastave i ime zemlje pod uslovom da jasno budu istaknute reči “neutralan sportista”.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Radnički pred gostovanje Zvezdi: poznato je koliko je teško pobediti na njihovom bazenu

Godinama unazad standardni rivali u nokaut fazi domaćih takmičenja, Crvena zvezda i Radnički, započinju polufinalnu seriju plej-ofa Super lige...

POVEZANE OBJAVE