Čelsijeva ekspresna osveta, majstorija Kavanija bez nagrade, prva pobeda Brajtona nad Sitijem [VIDEO]

Odigrane su prve četiri utakmice pretposlednjeg 37. kola engleske Premijer lige.   

Najvažniji meč odigran je na ,,Stamford Bridžu”. Samo tri dana posle finala FA kupa Čelsi i Lester su ponovo odmerili snage, u ništa manje važnom duelu. Onaj na ,,Vembliju” je odlučivao o trofeju u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu, ali je ovaj rešavao pitanje plasmana u Ligu šampiona. Pehar FA kupa osvojio je Lester, ali će ,,lisice”, po svemu sudeći, drugu godinu zaredom ispustiti plasman u eltino evropsko takmičenje.   

Čelsi je, ruku na srce, potpuno zasluženo slavio. Bii su ”plavci” mnogo bolji takmac tokom celog meča, i pravo je čudo da su strahovali za pobedu u poslednjih desetak minuta. U prvih 45 minuta Verneru su poništena dva gola, oba opravdano, a pored toga imali su domaći sijaset odličnih prilika. Posle prvog dela bez golova, mreža Šmajhela se zatresla već u drugom minutu nastavka. Centaršut sa desne strane glavom je zahvatio Vardi, ali samo tako da loptu prebaci do Ridigera koji je na drugoj stativi butinom uspeo da je pošalje u mrežu. U 66. minutu Verner je iznudio jedanaesterac koji je u gol pretvorio Žoržinjo. Činilo se da je tim pogotkom sve rešeno, ali je veliku grešku Kovačića deset minuta kasnije kaznio Iheanačo i doneo dramu u finišu. U 90. minutu Lester je imao zicer za izjednačenje, ali je udarac Ajozi Pereza sa desetak metara otišao preko prečke. Čelsi je sada treči sa 67 bodova, Lester ima jedan manje, ali je odmah iza Liverpul sa 63 i utakmicom manje odigranom. Ukoliko Liverpul dobije u sredu Barnli i u nedelju Palas, sigurno će igrati u Ligi šampiona, dok Lesteru ostaje nada da se tako nešto neće dogoditi, ili da će Čelsi kiksnuti u poslednjem kolu protiv Aston Vile. Ostaje da vidimo i da li će Čelsi osvojiti Ligu šampiona, pošto bi u tom slučaju Engleska mogla da ima pet pretstavnika u najjačem klupskom takmičenju. U svakom slučaju, očekuje nas uzbudljiv finiš sezone.   

Pre dve sezone Siti je pobedom u Brajtonu u poslednjem kolu stigao do titule šampiona. Sada meč u najpozantijem engleskom letovalištu nije imao takav značaj, ali je za Brajton postao istorijski pošto su prvi put uspeli da pobede ”građane” iz Mančestera. Počelo je odlično za novog šampiona već u 2. minutu Gundogan je dao gol, ali je već u 10. crveni karton zaradio Kanselo. I sa igračem manje Siti je bio bolji rival, pa je na početku drugog dela Fil Foden udvostručio prednost gostiju. Tek tada kao da su spali okovi sa nogu ”galebova”, zaigrali su kao retko kada, ne samo u ovoj sezoni, i za 26 minuta postigli tri gola. Smanjio je Trosar samo dva minuta posle Fodenovog gola, izjednačio je Vebster u 72. a prvu pobedu nad Sitijem za ekipu Grema Potera obezbedio je Den Brn u 76. minutu kada je iz drugog puta savldao Edersona. Ovo je bio šesti poraz tima Pepa Gvardiole u prvenstvu, ali je njima u fokusu finale Lige šampiona, njihovo prvo u istoriji.   

Mančester junajted je mogao pobedom nad Fulamom da overi vicešampionsku titulu, ali ,,đavoli” nisu uspeli da slave i pored gromoglasne podrške sa tribina. Od trenutka kada su overili plasman u Ligu šampiona fudbaleri Ole Gunara Solskjera potpuno su zapostavili prvenstvo, razmišljajuči samo o finalu Lige Evrope koje im predstoji naredne sedmice. Posle poraza od Lestera i Liverpula, ni treći uzastopni meč na svom ,,Old Trafordu” nisu uspeli da dobiju. ,,Crveni đavoli” su poveli već u 15. minutu majstorskim golom Edinsona Kavanija. Urugvajac je sa preko trideset metara ugledao da je golman gostiju Areola bio daleko od gol linije i fantastičnim udarcem ga lobovao. Bio je Kavani u pravu kada je rekao da ga prisustvo navijača posebno inspiriše. Mogao je u nastavku meča Junajted da uveća prednost, ali ni gosti nisu došli da se brane. Njihova hrabra igra nagrađena je izjednačujućim golom defanzivca Brajana, koji je centaršut Rida sa desne strane glavom poslao u mrežu domaćih. Nemanja Matić je ostao na klupi Junajteda, dok Aleksandra Mitrovića nije bilo u protokolu.   

Odličnu sezonu povratnici u elitu, fudbaleri Lidsa, ukrasili su novom gostujućom pobedom, desetom u prvenstvu. Jorkširci su slavili u Sautemptonu, što im je četvrti trijumf na strani na poslednjih pet gostovanja. Sve do 73. minuta golova na jugu Engleske nije bilo, a onda je pogodio Patrik Bamford, najbolji strelac Lidsa, postigavši svoj 16. premijerligaški gol. Konačan rezultat postavljen je u poslednjim trenucima meča, a domaće je dokusurio rezervista Tajler Roberts u petom minutu nadoknade.

Mančester junajted – Fulam 1:1(1:0)
Kavani 15′ – Brajan 76′

Sautempton – Lids 0:2(0:0)
Bamford 73′, Roberts 90+5′

Brajton – Mančester siti 3:2(0:1)
Trosar 50, Vebster 72′, Brn 76′ – Gundogan 2′, Foden 48′

Čelsi – Lester 2:1(0:0)
Ridiger 47′, Žoržinjo 66′(p) – Iheanačo 76′

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Radnički pred gostovanje Zvezdi: poznato je koliko je teško pobediti na njihovom bazenu

Godinama unazad standardni rivali u nokaut fazi domaćih takmičenja, Crvena zvezda i Radnički, započinju polufinalnu seriju plej-ofa Super lige...

POVEZANE OBJAVE