KAKVA UTAKMICA AVRAMOVIĆA: Mladi sastav Srbije nosi pobedu iz Slovačke!

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u Levicama Slovačku sa 71-63 u drugom uzastopnom meču ova dva rivala, u okviru prve faze Kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci. Naši košarkaši su tako obezbedili plasman u narednu fazu kvalifikacija.

Fantastičan na ovoj utakmici bio je Aleksa Avramović, posebno u finišu prvog poluvremena, kada je šuterski potpuno eksplodirao, a na kraju je sakupio 24 poena, 4 skoka, 2 asistencije i 3 ukradene lopte.

Nije, međutim, bio jedini koji se istakao u ovom mladom sastavu naše seniorske reprezentacije. Naši momci su bili sjajni u šutu, pogađavši trojke sa 50% uspešnosti(12/24), a i u napadu i u odbrani delovali su dosta uigrano, koliko je to moguće bilo za nekoliko dana zajedničkih treninga.

Naši košarkaši su ušli u utakmicu sa velikim samopouzdanjem, svesni svog kvaliteta nakon pobede u Beogradu nad istim protivnikom pre tri dana.

Trojkom je ovaj duel otvorio Aleksa Avramović – tako najavivši uragan koji sledi u njegovoj režiji – a već na isteku četvrtog minuta prvog dela reprezentacija Srbije vodila je dvocifrenom razlikom, posle poena Dušana Ristića (12-2). Do kraja ovog kvartala je održavana ovakva prednost, najviše upravo zahvaljujući centru španske Fuenlabrade, pa je tako tim Svetislava Pešića vodio sa 26-16 nakon prvih 10 minuta.

Od starta druge deonice najboljeg pojedinca dotadašnjeg toka meča zamenio je Filip Petrušev, koji je u drugom planu u Efesu, pa mu je dozvoljeno da zaigra za nacionalni tim, ali nije ulazio u igru u prethodnoj utakmici, jer se istog dana pridružio reprezentativnim drugovima.

Domaći su odlično otvorili drugi period trojkom Marija Iringa za 26-19, a najbolji slovački košarkaš Vladimir Bodzijanski se nadoveza svojim poenima, pa je prednost prepolovljena. Na drugoj strani, nešto kasnije istom merom uzvratio i Boriša Simanić, posle asistencije saigrača iz Mege Nikole Đurišića.

Simanić je bio raspoložen za šut, pa su naši momci novom njegovom trojkom poveli sa 32-24, a nakon toga dugo vremena, više od tri minuta, jedini postignut koš bila su slobodna bacanja Abrhema, a u međuvremenu su krilni centar Mege i Uroš Trifunović upisali i po blokadu.

Međutim, završnica prvog poluvremena apsolutno je pripala Aleksi Avramoviću, kada je bek Partizana odigrao pravu simultanku, nanizavši tri trojke – od čega jednu o tablu – a ukupno 12 poena, pa su naši košarkaši, uz sjajan skok (10 ofanzivnih) uspeli da ostvare najveću prednost na utakmici (44-29), dok je Marek Dolezaj postavio konačan rezultat na velikoj pauzi – 44:31.

U prvom poluvremenu Srbija je već bila na fantastičnih 50% uspešnosti u šutu za tri poena, ubacivši 8 trojki iz 16 pokušaja, a taj nivo je održala sve do samog kraja.

Za razliku od prethodne utakmice današnjih rivala, kada je najbolji igrač Slovaka Brodzianski bio zaustavljen u drugom poluvremenu, danas se razigrao upravo u drugom delu, pa je tako i ovaj period otpočeo njegovom trojkom, ali su i naši nastavili sjajan šuterski niz, preko mladih Trifunovića i Jovića , posle čije trojke je bilo 50-44 za našu reprezentaciju.

Nije, međutim, bilo rešenja za Brodzijanskog, koji je pogađao sa svih pozicija, pa se njegov tim posle koša igrača Huventuda spustio posle dužeg vremena na jednocifren minus (56-47), a odmah je vezao i trojku za samo -6.

Ipak, nisu uspevali da nam se potpuno približe, iako je Marek Dolezaj trojkom sa zvukom sirene pogotkom sveo zaostatak svog tima ponovo na pristojan nivo (60-53), pred odlučujuću četvrtinu.

Kod rezultata 63-55 pod košem su Petrušev i Simanić sa dve uzastopne blokade brutalno zaustavili pokušaj pogotka protivnika.

Nije se domaćin obrukao, ali ipak nije mogao da se ravnopravno nosi sa reprezentacijom iz zemlje prepoznatljive upravo po ovoj igri, pa makar i sa znatno podmlađenim sastavom. Naši su se ponovo odlepili na nešto više od 4 minuta do kraja novim trojkama Avramovića i Simanića, posle nove odlične saradnje sa svojim saigračem iz kluba, ovog puta Nikolom Jovićem (69-57).

Ipak, ponovo je Brodzijanski nanizao 4 poena, kada je, posle zakucavanja igrača Huventuda, Pešić zatražio tajmaut. Ponovo je naše pokrenuo Avramović, koji je košem posle prodora prekinuo seriju 6-0 Slovaka, a potom i ukrao novu loptu u odbrani na minut i osam sekundi do kraja, a ispostavilo se da je tako postavio i konačan rezultat, jer do kraja više nije postignut nijedan koš.

Osim Avramovića, sjajan je bio mladi Nikola Jović sa 13 poena, 7 skokova i 3 asistencije, dok je Dušan Ristić bio blizu dabl-dabl učinka, jer je pored 12 poena imao i 8 skokova, uz asistenciju.

Očekivano, u sastavu domaćina je Brodzijanski bio najbolji, sa 22 poena, 8 skokova, 3 asistencije i ukradenom loptom, dok je Marek Dolezaj zabeležio 17 poena, uz 6 skokova i 4 asistencije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Pored Duljaja još jedan trener napušta Partizan

Igor Duljaj nije jedini koji je napustio klupu fudbalskog kluba Partizan. Duljaj je sinoć smenjen sa pozicije šefa strućnog štaba...

POVEZANE OBJAVE