Pejdž izrešetao Uniks, povratak Mozlija pokrenuo ”Valjak”

Partizan – Uniks 89:86
(20:26, 20:13, 23:21, 26:26)

Partizan je pobedio Uniks u 8. kolu A grupe Evropkupa sa 89:86, posle dramatičnog finiša. Trebale su ove dve ekipe da igraju u četvrtfinalu prošle sezone Evrokupa, u beogradskoj Areni, pred svih 18 hiljada gledalaca, ali su igrali tek u novembru, u grupnoj fazi novog izdanja ovog takmičenja, i to bez navijača na tribinama hale ”Ranko Žeravica”. Posle ovog trijumfa Partizan ima 3 pobede i isto toliko poraza, dok je Uniks zabeležio trijumf više, ali i odigrao jedan meč više od crno-belih.


Gosti su odlično šutirali na početku meča, a istakao se Morgan koji je brzo stigao do 7 poena. Partizan se dosta mučio u napadu, a ni odbrana nije najbolje funkcionisala, pa su košarkaši ruskog tima pogađali iz pozicija kada su ostajali potpuno sami. To posebno važi za Džamara Smita, najboljeg trojkaša u istoriji Evrokupa, za koga crno-beli nisu imali rešenje. U 5. minutu bilo je 16:8 za goste. U tim Partizana vratio se Vil Mozli, i kada je on kročio na parket sve se promenilo. Mozli je betonirao odbranu, a održavao je svoj tim i skokom u napadu, postigavši i pet brzih poena. Na kraju prve četvrtine bilo je 26:20 za goste.


U drugoj deonici i jedni i drugi su pogađali samo trojke, bar u prvoj polovini četvrtine. Raspucao se Pejdž kod domaćih, ali je u igru u timu Ukiksa ušao Koljesnikov, koji jednostavno nije znao da promaši. Nešto bolja odbrana Partizana, ali i nekoliko nerezonskih šuteva Uniksa i domaći tim je prvi put poveo u 15. minutu posle poena Zagoca iz kontra napada, bilo je 33:32. Do poluvremena se igrao koš za koš, pa se na odmor otišlo sa vođstvom crno-belih od 40:39. Miler-Mekintajer je, pomalo neprimetno, stigao do 9 poena, koliko je ubacio i Rade Zagorac, dok su u timu Uniksa Morgan i Koljesnikov dali po sedam. Gosti su malo pokvarili šut u finišu, ali su ipak ubacili 7 trojki iz 14 pokušaja.


Obračun u šutiraju trojki nastavljen je i u drugom poluvremenu, Smit sa jedne strane, rešetao je iz svih pozicija, ali mu je odgovorio Nemanja Dangubić sa dve uzastopne trojke na drugoj strani. Na učinak beka crno-belih nadovezali su se Zagorac i Veličković, takođe dalekometnim hicima, pa je domaćin poveo sa 54:50. Mozli je zatvorio reket, pa su igrači Uniksa gro svojih poena postizali sa distance, ali centar crno-belih nije imao pomoć saigrača u defanzivnom skoku, pa je Uniks često imao i drugi, pa i treći napad. Sa tri brze trojke Markusa Pejdža Partizan je stigao do maksimalnih +8 u poslednjem minutu trećeg perioda, ali su onda domaći primili pet poena za nekoliko sekundi, i u poslednjih deset minuta ušlo se sa 63:60. Prvo su gosti imali 2+1, a onda je Rašon Tomas pogrešio kod izbijanja lopte ispod koša. Prelako je Partizan ispustio prvu ozbiljniju prednost.


Serija Uniksa sa kraja treće, nastavljena je i u četvrtom periodu. Posle 9:0 gosti su ponovo bili u vođstvu, ali je uzvratio Partizan sa 5:0, uz novu trojku Pejdža. Na tačno 5 minuta pre kraja Uniks je opet vodio, pošto je Kenen ubacio pet vezanih poena. Sušni period u napadu Partizana prekinuo je Kodi Miler-Mekintajer sa četiri uzastopna poena, pa je trener Dimitrios Priftis zatražio tajm-aut. Potpuno razigrani Ajzea Kenen pogodio je trojku sa devet metara, na isteku napada, i pokrenuo goste još jednom. Najzad je nešto pogodio i Rašon Tomas, bila je to trojka iz kornera, ali je Partizan dopustio još jedan ofanzivni skok Uniksu, posle koga su gosti imali koš i dodatno bacanje Džonu Braunu. Na dva minuta pre kraja bilo je 78:78 kada je Pejdž pogodio za tri poena, a u sledećem napadu Partizana još jednom, ali to crno-beli nisu kapaitalizovali odbranom. Kada je Tomas pogodio nakon ofanzivnog skoka, izgledalo je da će Partizan pobediti, ali je on promašio dodatno bacanje, a Kenen pogodio dugu trojku, pa je u poslednjih 30 sekundi meča Partizan ušao sa poenom viška. Promašio je MIler-Mekintajer za dva poena, ali se Tomas izborio za loptu i vrati loptu beku crno-belih koji je zakucao za 88:85 na 9 sekundi do kraja. Miler-Mekintajer je kod ubacivanja faulirao Morgana, a centar Uniksa pogodio je samo drugo bacanje. Na sedam sekundi pre kraja fauliran je najbolji pojedanac meča Markus Pejdž, ali je bek Partizana pogodio samo drugo bacanje. Pošli su fosti po izjednačnje, ali su se spetljali i nisu uspeli da upute šut ka košu domaćina u preostalom vremenu.


Markus Pejdž je ubacio 25 poena i bio fantastičan van linije za tri poena. Miler- Mekintajer je dodao 15, a Rade Zagorac 14 poena. Po 8 su ubacili Dangubić i Rašon Tomas, koji je imao važnu ulogu u finišu meča.
Najviše poena u ekipi Uniksa postigao je Ajzea Kenen 19, dvocifreni su bili i Braun sa 16, Smit sa 14, te Morgan sa 12 i Koljesnikov sa 10 koševa.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

POLUVREME U ARENI: Partizan na krilima navijača, +8 za crno-bele!

Košarkaši Partizana igraju duel 32. kola Evrolige protiv Olimpijakosa. Nakon prvog poluvremena, ekipa Željka Obradovića vodi sa 40:32 Crno-beli su bolje...

POVEZANE OBJAVE