Prvaci i viceprvaci sveta kiksirali, Portugalci do pobede autogolom, Jovetić za trijumf Crne Gore (VIDEO)

Krenule su kvalifikacije za naredni Mundijal. Odigrano je prvo kolo u grupama A, D, E, G i H. Odmah smo prisustvovali nekim iznenađujućim rezultatima što samo potvrđuje da nas očekuju burne kvalifikacije za 13 mesta koje daje Evropa za najveću smotru fudbala na svetu.   

Srbija je osvojila tri velika boda protiv Iraca, a u A grupi još su igrali Portugalija i Azerbejdžan. Meč je odigran u Torinu, a aktuelni evropski prvaci su slavili samo sa 1:0, što im sigurno ne uliva optimizam pred dolazak u Beograd u subotu. Jedini gol je bio ustvari autogol defanzivca Azera Medvedeva u 36. minutu. Njega je lopta pogodila u telo, posle kiksa golmana, i završila u mreži. Imali su Portugalci šanse preko Ronalda, Kansela, Bruna Fernadeša i Bernarda Silve, ali golova više nije bilo.   

Dva remija na otvaranju kvalifikacija u izuzetno jakoj D grupi. Svetski prvaci Francuzi nisu uspeli da pobede Ukrajinu kao domaćini. ”Trikolore” je u vođstvo doveo Grizman, fantastičnim golom u 19. minutu, ali je četa Andreja Ševčekna poravnala autogolom Kimpembea u 57. minutu. Pokušavali su Francuzi da dođu do drugog gola u poslednjih pola sata, ali nisu stvorili izglednu priliku, mada je, posle jednog pada u kaznenom prostoru, penal tražio Kilijan Mbape.

Nerešeno je bilo i u Helsinkiju. Bosna je povela golom Pjanića u 55. minutu. Njemu je domaći golman odbranio penal, ali je as Barselone odbije loptu smestio u mrežu. Najbolji igrač Finaca Temu Puki je zati dva puta pogađao mrežu Šehića, da bi bod Bosancima pred dolazak Francuske, obezbedio Stojanović u finišu meča.   

Najbolja selekcija sveta po FIFA listi, reprezentacija Belgije, pobedom je otvorila kvalifikacije. Oni su u prvom kolu E grupe pobedili Vels, selekciju od koje su doživeli poslednji poraz. ”Zmajevi” su poveli u Briselu golom Vilsona, ali je Kevin De Brujne postigao lep gol za ijednačenje. Do poluvremena je Azar doneo potpuni preokret, da bi u nastavku Lukaku sa bele tačke postavio konačnih 3:1 za ”Crvene đavole”.

Estonci su samo naljutili Čehe vodećim golom, da bi zatim ”Knedličke” postigle četiri do poluvremena. Na kraju je bilo 6:2 za goste, a het-trik je postigao fudbaler Vest Hema Tomas Souček.   

Posle pobede Turske nad Holandijom, tri boda u G grupi osvojili su Crna Gora, koja je pobedila u Letoniji, i Norveška pobedom protib Gibraltara. Skandinavcima nije bilo teško da dobiju slabašnu reprezentaciju u gostima sa 3:0, a glavna vest je da Erling Haland nije dao gol. Mada je igrao samo u šezdesetak minuta. ”Sokolovi” su se dosta mučili na teškom terenu u Rigi. Domaćin je poveo sjajnim golom u 40. minutu, ali je Stevan Jovetić izjednačio već u narednom napadu. Bivši igrač Partizana doneo je pobedu Crnoj Gori svojim drugim golom u 83. minutu meča.   

Pored remija Francuske na stratu, najveće iznenađenje dogodilo se u ljubljanskim ”Stožicama”, gde je Slovenija pobedila viceprvaka sveta Hrvatsku. Slovenci su slavili golom fudbalera Lugana Sandija Lovrića, koji je postignut već u 15. minutu. Pre tog gola Hrvatska je imala dve šanse, a posle njega, u preostalih 75 minuta, samo jednu pravu. Bilo je to u sudijskoj nadoknadi kada je izblokiran pokušaj Pašalića. Na Kipru je gostovala Slovačka, a meč je okončan bez pobednika, ali i bez golova. Bio je to jedini meč na kome nisu viđeni pogoci prvog dana kvalifikacija.    

Grupa A:
Portugalija – Azerbejdžan 1:0(1:0) Medvedev 36′(ag)
Srbija – Republika Irska 3:2 (1:1)
Grupa D:
Francuska – Ukrajina 1:1 (1:0) Grizman 19′ – Kimpembe 57′
Finska – Bosna i Hercegovina 2:1 (0:0)Puki 58′,77′ – Pjanić 55′, Stevanović 85′
Grupa E:
Estonija – Češka 2:6(1:4) Sapinen 12′, Anier 86′ – Šik 18′, Barak 27′, Souček 32′,43′,48′, Jankto 56′
Belgija – Vels 3:1(2:1) De Brujne 22′, Azar 28′, Lukaku 73′(p) – Vilson 10′
Grupa G:
Gibraltar – Norveška 0:3(0:2) Sorlot 43′, Torstved 45′, Svenson 57′
Letonija – Crna Gora 1:2 (1:1) Ikaunieks 40′ – Jovetić 41′,83′
Turska – Holandija 4:2(2:0)
Grupa H:
Slovenija – Hrvatska 1:0 (1:0) Lovrić 15′
Malta – Rusija 1:3 (0:2) Mbong 56′ – Dzjuba 23′, Fernadeš 35′, Sobolev 90′
Kipar – Slovačka 0:0

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SERIJA A: Salernitana i matematički ispala, Frozinone pobegao iz zone ispadanja (VIDEO)

U prvom meču 34. kola Serije A, Frozinone je savladao Salernitanu 3:0. Ekipa sa juga Italije je ovim porazom i...

POVEZANE OBJAVE