Nadalov revanš za Melburn, Španac opet prvi iza prvog

Rafael Nadal – Stefanos Cicipas 2:1 (6:4, 6:7(6), 7:5)

   Rafael Nadal osvojio je prvu titulu u 2021. godini na turniru iz Serije 500 u Barseloni. On je u finalu, posle fantastične igre, koje se ne bi postidelo ni neko grend slem finale, slavio protiv Stefanosa Cicipasa 2:2(6:4, 6:7(6), 7:5), posle 3 sata i 40 minuta, što ovaj meč čini najdužim u ovoj sezoni od svih igranih u dva dobijena seta. Dužinom je za 15 minuta nadmašio jučerašnji okršaj Novaka Đokovića i Aslana Karaceva na turniru u Beogradu.   

Ovo je bilo 17. učešće Rafaela Nadala na turniru u glavnom gradu Katalonije, i već 12. titula. Što se tiče trofeja na šljaci, Špancu je ovo 61. pehar, a 87. ukupno. Uz sve ove brojke, treba reći i da se Nadal revanširao Cicipasu za poraz u četvrtfinalu Australijen opena u februaru ove godine. Tada je Španac ispustio prednost od dva seta.   

I sada je lako moglo doći do preokreta. Bio je ovo pravi rolerkoster, Cicipas je prvi uzeo brejk u prvom setu, vodio sa 4:2, ali je Nadal vezao četiri gema i poveo sa 1:0 u setovima. I u drugom setu je Grk prvi oduzeo servis rivalu. Bilo je to u ranoj fazi seta, pa je ”bik sa Majorke” brzo vratio izgubljeno. Kod vođstva 5:4 za Nadala, Cicipas se suočio sa dve vezane meč lopte za rivala na svoj servis. Uspeo je da neutrališe obe i izbori se za taj-brejk. Velika borba vodila se i u 13. gemu, a on je pripao grčkom teniseru, pošto je Nadal kod 5:5 napravio dvostruku servis grešku.   

Uzbuđenja je bilo i u odlučujućem setu, možda i više nego u prva dva. Ovog puta obojica su ljubomorno čuvala svoj servis, nije bilo ni brejk prilika sve do 10. gema kada je Cicipas imao meč loptu na Nadalov servis. Cetimetri su nedostajali da jedan španev bekhend završi u mreži, ali je loptica preletela na stranu Cicipasa i na kraju je Nadal uzeo poen, ali i gem. Već u sledećem gemu Nadal je stigao do brejka. Bio je to i presudan momenat, mada je posle 30:0 za Španca, Cicipas opet imao brejk priliku. Na kraju Nadal opet stže do meč lopte, sat i 45 minuta posle one prve dve, ali je ovu treću iskoristio.     

Pobedom nad Cicipasom Rafael Nadal se vraća na drugo mesto na ATP listi, od ponedeljka će on biti prvi pratilac Đokovića, prestići će Danila Medvedeva koji ne igra zbog koronavirusa. Cicipas ostaje na petom mestu, ali je smanjio zaostatak za Dominikom Timom. Pored 500 poena Nadalu je pripalo i nešto više od 170 hiljada evra, dok se Cicipas morao zadovoljiti sa 300 poena i 111 000 evra.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Novo pravilo u Turskoj za strane igrače

Turska košarkaška liga je jedna od najjačih liga u Evropi, a uvođenjem novog pravila mogla bi dodatno da podigne...

POVEZANE OBJAVE