Preokret Sitija u Parizu, prvo finale na vidiku! [VIDEO]

Pari Sen Žermen – Mančester siti 1:2 (1:0)
Markinjos 15′ – De Brujne 64′, Marez 71′

Posle prvih 90 minuta okršaja Pari Sen Žermena i Mančester sitija u polufinalu Lige šampiona, svom prvom finalu mnogo su bliži Englezi, nego što su to šampioni Francuske svom drugom uzastopnom. Mnogi su duel ova dva tima proglasili za finale pre finala, ali se nikako ne sme zaboraviti da drugi par čine Real Madrid, rekorder po broju titula u elitnom takmičenju, i londonski Čelsi, ekipa koja je procvetala pod vođstvom Tomasa Tuhela, bivšeg stratega Parižana. U prvoj utakmici na pariskom ”Parku Prinčeva” slavio je Siti sa 2:1, golovima De Brjnea i Mareza, dok su domaći samo uspeli da povedu golom Brazilca Markinjosa. 

Počelo je dosta ofanzivno s obe strane, ali je prva prava prilka viđena u 13. mInutu. Tada je odlično šutirao Nejmar, Ederson je bio priseban i loptu koja je išla pod prečku, prebacio u korner. Posle tog udarca iz ugla ”sveci” su dobili još jedan. Anhel Di Marija je odlično centrirao, a Markinjos iskoristio blok od svojih saigrača i sjajnim udarcem glavom posloa loptu na pravo mesto. Od 15. minuta Parižani su vodili. Treba reći da je ovo bila 103. asistencija Di Marije od kada nosi dres Parižana, čime se po broju dodavanja izjednačio sa legendarnim Safetom Sušićem. Sarajliji je za takav uinak trebalo devet sezona, dok je Argentinac to uradio za skoro duplo manje vremena.   Prvi konkretan pokušaj Siti je imao u 21. minutu preko Bernarda Silve. Lopta je išla u okvir gola, ali to nije predstavljalo opasnost po golmana domaćih Kelora Navasa. Posle gola domaćih, čini nam se, ekipe su igrale nešto opreznije, a na narednu priliku čekali smo do 28. minuta kada je glavom dobro tukao Paredes, ali je Ederson sada imao sreće, lopta je fijuknula pored stative. Tri minuta pre odmora još jedan pokušaj gostiju, ovog puta se na udarac odvažio mladi Fil Foden, sigurno bi to bilo mngo zahtevnije za Navasa da lopta nije išla pravo u njega.   

Siti je mnogo agilnije krenuo u nastavku, očigledno je da Gvardiola nije bio zadovoljan minimalnim porazom, pa još bez postignutog gola u gostima. Igralo se više na polovini Parižana, ali je golu opet bio bliži domaćin. Kilijan Mbape je promešao odbranu engleskog tima na desnoj strani, uputio prizemnu loptu paralelno sa gol linijom ali saigrači nisu stigli na vreme. Na drugoj strani šutirao je Kevin De Brujne, dobro, ali preko gola.   

A onda, gotovo ni iz čeka, ”gražani” su izjednačili. Posle kornera lopta je kružila oko kaznenog prostora domaćih, De Brujne je pokušao da u petercu pronađe nekog od saigrača, lopta je dobila čudnu putanju i ne dodirnuvši nikog, odsela u levom uglu Navasove mreže. Kostarikanac je možda mogao bolje da interveniše, ali su ovakva ubacivanja veoma neugodna za golmane. Od 64. minuta na semaforu ”Parka Prinčeva” stajalo je 1:1.     

Bio je to solidan đok za ekipu iz ”grada svetlosti”. Rezultat je mnogo više odgovarao Sitiju i oni su mogli da igraju mnogo rasterećenije u preostalom delu meča. Brzo se pokazalo da je to tačno. U 70. minutu Paredes je napravio nepotreban prekršaj nadomak svog kaznenog prostora, pored lopte su bili De Brujne i Rijad Marez, a udarac je uputio Alžirac. Na nesreću Navasa lopta je prošla kroz živi zid, između Paredesa i Kimpembea, i tu golman PSŽ-a nije imao šta da traži. Siti je poveo u Parizu i prvo finale Lige šampiona za ovaj tim bilo je nadohvat ruke.    

Par minuta posle drugog gola još jedan pokušaj gostiju, ovog puta Foden je šutirao glavom, ali ne tako da zabrine Navasa. Čini se da je od 78. minuta bilo jasno ko će dobiti ovaj meč. Preoštro je Idriza Gaj, da ne upotrebimo neku težu reč, startovao na Gundoganu na sredini terena, Brih je prišao i izvadio crveni karton koji je pokazao Senegalcu. Sve se srušilo za tim iz francuske prestonice za samo petnaestak minuta u drugom poluvremenu.   

Žestoko su domaći fudbaleri protestovali kod sudije Feliksa Briha u 86. minutu, kada je De Brjne napravo oštar prekršaj, ali je Belgijanac dobio samo žuti karton, mada je lako mogao i on na prevremeno tuširanje. Minut kasnije Foden je mogao da zatvori meč, a možda donese i nedostižnu prednost svom timu pred revanš, ali to nije dozvolio Kelor Navas. U poslednjim trenucima De Brujne je opalio sa distance, ali je Siti dobio samo korner. Bilo je to i poslednje uzbuđenje na meču, a revanš je na programu u utorak na ”Etihadu” u Mančesteru.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

EL: Monako se “vratio iz mrtvih”, Lojd za izjednačenje u seriji

Velika drama viđena je i u drugom meču u seriji između Monaka i Fenerbahčea. Pošto je prva rešena u...

POVEZANE OBJAVE