Ravnopravnost polova na delu: U Holandiji žene mogu da igraju fudbal sa muškarcima!

Od sledeće sezone najtalentovanije fudbalerke u Holandiji moći će da igraju u muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala.

Kako javljaju holandski mediji, a potvrđuje kuća fudbala, ova odluka mogla bi da bude istorijski trenutak za amaterski fudbal u ”zemlji lala”, ali i celom svetu, s obzirom da su do sada mešoviti muško-ženski timovi bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

Ovo je moderno vreme, a u skladu sa tim ne vidimo razlog da se držimo samo mučkih timova. Ovbavili smo istraživanje koje je potvrdilo našu pretpostavku, a ionako se svi zalažemo za raznolikost, ali i jednakost polova. Naša je želja da devojkama i ženama ponudimo da zauzmu mesto u fudbalu koje svojim kvalitetom i ambicijom zaslužuju, izjavio je Jan Dirk van de Zee, glavni čovek Asocijacije amaterskih fudbalskih klubova u Holandiji.

Eksperiment sa ženama u muškom timu već je pokušan u Holandiji ove sezone, Elen Fokema 19-godišnja fudbalerka, nastupila je za lokalni muški tim Foarut u četvrtoj diviziji, ali je prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa posle samo sedam kola. I pored toga, pokušaj je ocenjen kao veoma uspešan.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Železničar dobija petog trenera ove sezone

Kako prenosi Sportski žurnal Tomislav Sivić postaće novi trener Železničara iz Pančeva koji se nalazi u veoma teškoj situaciji kada je...

POVEZANE OBJAVE