Nadal je imperator, Đokovića stigao umor posle novog maratona

Rafael Nadal – Novak Đoković 2:1 (7:5, 1:6, 6:3)

    Rafael Nadal je pobedio Novaka Đokovića u finalu Mastersa u Rimu, ali srpski tenise pokazao da može da se suprotstavi Špancu i na najsporijoj podlozi. Ovim trijumfom Nadal se izjednačio sa Srbinom po broju osvojenih Mastersa, obojica sada imaju po 36 i bitka za GOAT se nastavlja.   

Nadal je slavio u tri seta, 7:5, 1:6, 6:3, a meč je trajao dva sata i 50 minuta. Previše za Novaka, posle punih pet sati provedenih na terenu u subotu, kada je morao da odigra i četvrtfinale i polufinale, oba u tri seta.   

Početak je bio odličan za Đokovića, nakon dobijenog svog servisa odmah je napravio brejk i poveo sa 2:0. Nažalost, nije uspeo da potvrdi taj oduzeti servis, pošto se Nadal ekspresno revanširao ribrejkom. Špancu je za to trebala samo jedna prilika, dok je Novak morao da potroši tri. Usledilo je nekoliko gemova u kojima teniseri nisu imali problema da dobiju svoj servis, sve do sedmog u kome se Novak dosta mučio i koji je bio najduži u prvom setu. Na kraju je Srbin sačuvao servis, mada se suočavao sa jednom brejk loptom. Činilo se da je Đoković bliži novom brejku, imao je 15:30 u osmom i desetom gemu, ali je Nadal ima neverovatan procenta prvog servisa, što je bila i ključna razlika u potpuno izjednačenom setu. Pritom je Đoković imao tri dvostruke servis greške, a možda je presudila ona na 40:40 kod rezultata 5:5. Tada je to Španac maksimalno iskoristio i stekao brejk prednosti. Servirao je Nadal za prvi set, Đoković taj gem otvorio sa dva poena, ali su onda usledila tri fantastična servisa rivala i prva set lopta. Nju je srpski as spasio, ali ne i drugu, pa je prvi set pripao Nadalu posle sat i 15 minuta igre.   

Plašili smo se da će ovakav epilog ostaviti traga na igru Đokovića u nastavku, pogotovo jer je juče proveo više od pet sati na terenu u dva meča sa Cicipasom i Sonegom. Počelo je izjednačeno, ali je treći gem bio presudan. Nije ga dobro odigrao Novakna svoj servis, Nadal je imao brejk loptu, koju je najbolji teniser sveta spasio na fantastičan način. Zatim su usledila dva odlična servisa i to je bila tačka preloma u drugom setu. Naredna četiri gema dobio je Đoković, za prvi brejk bila mu je dovoljna jedna prilika, ali se mučio da po drugi put oduzem servis Špancu. Kada je to uspeo, iz trećeg puta, jasno je bilo da ćemo gledati odlučujući set. Servirao je Novak za 1:1, morao je da se pomuči, ali je treću set loptu Nadal izbacio iza osnovne linije.   

U trećem setu prvi je servirao Nadal, i to je bila promena u odnosu na prva dva. Dobio je Španac dosta lako svoja dva gema, izgubio je samo jedan poen, a Novak je imao dosta muke da izjednači na 1:1, kao da je srpskog tenisera polako stizao umor. Kod 2:2 Đoković je propustio dve brejk lopte. Bila je to ogromna šnasa do koje je stigao zahvaljujući sjajnoj igri. Prvu je sam upropastio, a drugu je Nadal spasio preciznim bekhendom. Velika šteta za ovaj gem.   

Nepisano pravilo u tenisu je da kada propustite takvu šansu kazna brzo usledi. Tako je i bilo. Nadal je dobio naredni gem sa nulom, nije uspeo Đoković da se regeneriše u pauzi između gemova i sa sedam uzastopnih poena Španac je došao blizu titule. Brejk do koga je lako došao, potvrdio je na svoj servis, koristeći već poslovino ubitačni forhend. Posle 5:2, Đokoviću je ostalo malo prostora za povratak. Bio je blizu trijumfa Nadal već u narednom gemu, imao je jednu meč loptu, ali Đoković nikad ne odustaje. Izborio se za još jedan pokušaj da vrati brejk, stigao do 30:30, ali je Španac stekao još jednu meč loptu, ovog puta na svoj servis, koju je iskoristio. Đokovićev bekhend je završio u autu i Španac je visoko podigao ruke u znak pob

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Partizanu preti žestoka kazna zbog protesta na derbiju!

Fudbalskom klubu Partizan preti oštra kazna zbog kašnjena početka meča sa Crvenom zvezdom u Kupu Srbije. Disciplinska i etička komisija...

POVEZANE OBJAVE