Verder ispao posle 41 godine, Leva do rekorda u poslednjoj sekundi, spas za Arminiju, Keln u baražu [VIDEO]

Završena je sezona u nemačkoj Bundesligi. Odavno je poznato da je Bajern osvojio devetu uzastopnu titulu, a 31. u istoriji.

U Ligu šampiona će još Lajpcig, Dortmund i Volfsburg. U poslednjem kolu najzanimljivija bila je bitka za opstanak, a uz odavno otpisani Šalke, u Cvajtu ide i Verder iz Bremena. Priliku da do spasa dođe preko baraža imaće Keln, dok je Arminija zahvaljujući trijumfu u Štutgartu opstala u Bundesligi. Predstavnici Nemačke u Ligi Evrope biće Ajntraht i Leverkuzen, dok će u Evropi debitovati, i to u novom takmičenju, Ligi konferencija, ekipa Union Berlina.

Bajern je u bavarskom derbiju pobedio Augzburg sa 5:2, a najvažniji trenutak dogodio se u 90. minutu. Tada je Robert Levandovski, posle odbrane i odbijene lopte, zaobišao golmana gostiju i plasirao loptu u praznu mrežu. To je bio 41. gol u ovogodišnjem prvenstvu sjajnog Poljaka, čime je postao aposlutni rekorder. Do ovog kola je rekord držao zajedno sa Gerdom Milerom, koji je 40 golova postigao, takođe za Bajern, u sezoni 1971/72. Meč je obilovao šansama i golovima, a pomenimo da je Nojer odbranio jedanaesterac Kaliđuriju u prvom poluvremenu.

Verder je aktuelni rekorder po broju odigranih utakmica u Bundesligi, ali će od naredne sezone to biti Bajern. Naime, tim iz Bremena se seli u Cvajtu, posle katastrofalne serije u poslednjih deset kola u kojima su osvojili samo jedan bod. Danas su na svom “Vezeru” ubedljivo izgubili od Menhengladbaha i neće imati priliku ni da, kao prošle sezone, opstanak izbore u baražu. Prava katastrofa za velikana i bivšeg šampiona Nemačke koji je ispao posle 41 godine.

Dok je Verder primao golove, drama se odvijala se u Kelnu. “Jarčevi” su sigurno znali da Verder gubi, ali nikako nisu uspevali da postignu gol protiv Šalkea, tima koji je odavno već drugoligaš. Istina, uspeo je Keln da pogodi dvadesetak minuta pre kraja, ali je gol Andersona poništen zbog ofsajda. Golova nije bilo sve do 86. minuta kada je Sebastijan Bornau odlično skočio i najzad zatresao mrežu gostiju. Taj pogodak dao je priliku Kelnu da preko baraža izbori opstanak u eliti.

Najbolje je u poslednjem kolu prošla Arminija. Tim iz Bilefelda je slavio na gostovanju u Štutgartu sa 2:0, golovima u drugom poluvremenu i izbegao da igra i baraž, pošto je prvenstvo završio na 15. mestu. Ajntraht je peto mesto overio pobedom nad Frajburgom, a Andre Silva je golom sa bele tačke osvojio drugo mesto kada su strelci u pitanju. Potrugalac je postigao 28 golova, jedan više od Erlinga Halanda koji je bio dvostruki strelac u trijumfu Dortmunda nad Leverkuzenom. Union Berlin je pogotkom Kruzea u poseldnjim trenucima došao do pobede od 2:1 nad vicešampionom Lajpcigom i tako osvojio sedmo mesto, pa će debitovati u Evropi, kao učesnik novoformirane Lige konferencija.

Bajern – Augzburg 5:2(4:0)
Govelev 9′(ag), Gnabri 23′, Kimih 33′, Koman 43′, Levandovski 90′ – Han 67′, Niderlehner 72′

Dortmund – Leverkuzen 3:1(1:0)
Haland 5′,84′, Rojs 51′ – Bender 90′(p)

Ajntraht – Frajburg 3:1(0:0)
Andre Silva 62′(p), Ture 87′, Aše 90+3′ – Vu 77′

Keln – Šalke 1:0(0:0)
Bornau 86′

Hofenhajm – Herta 2:1(0:1)
Adamjan 49′, Kramarić 90+1′ – Darida 43′

Štutgart – Arminija 0:2(0:0)
Klos 65′(p), Doan 72′

Union Berlin – Lajpcig 2:1(0:0)
Fridrih 68′, Kruze 90+2′ – Klajvert 55′

Verder – Menhengladbah 2:4(0:1)
Rašica 82′, Fulkrug 84′ – Štindl 3′, Tiram 52′, Bensebaini 58′, Nojhaus 68′

Volfsburg – Majnc 2:3(0:1)
Filip 47′, Žoao Viktor 66′ – Boetijus 44′, Kvajson 54′, Bel 77′

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PROBIO LED: Prva pobeda Rubljova na šljaci ove godine

Ruski teniser Andrej Rubljov plasirao se u drugu rundu mastersa u Madridu. Savladao je Argentinca Fakunda Banjisa sa 6:1, 6:4....

POVEZANE OBJAVE