Malo je jedan Levandovski, Švedska ispratila Poljake sa Evropskog prvenstva (VIDEO)

ŠvedskaPoljska 3:2(1:0)
Forsberg 2′,59′, Klason 90+4′ – Levandovski 61′,84′

Jedna od najboljih utakmica u dosadašnjem toku EP-a odigrana je u grupi E između Švedske i Poljske. Gledali smo okršaj dvojice sjajnih strelaca, Emila Forsberga i Roberta Levandovskog, obojica su postigla po dva gola, ali su pobedu slavili Skandinavci, poslavši Poljake kući posle grupne faze.

Hladan tuš na 34 stepena temperature u Sankt Peterburgu doživeli su Poljaci već u 2. minutu meča. Katastrofalno je reagovala odbrana poljske reprezentacije, Jozvijak je čak promašio celu loptu, a Emil Forsberg to kažnjava, levom nogom je smešta u suprotan ugao nemoćnog Šćešnog. Ovaj fudbaler Lajpciga postigao i gol protiv Slovaka, doduše sa bele tačke, i jedini je strelac Švedske na turniru.

Poljskoj je trebala pobeda za prolaz dalje i nijedan drugi ishod im nije odgovarao. S druge strane Švedska je već bila u osmini finala, samo se postavljalo pitanje sa koje će pozicije u nokaut fazu. Teško je opisati šta nije u gol pretvorio Robert Levandovski u 17. minutu utakmice. Zvanično najbolji fudbaler planete odlično je zahvatio loptu glavom posle kornera, ona se odbila od prečke i ponovo mu ”legla” na glavu, sada u idealnoj poziciji, ali je Leva uspeo još jednom da uzdrma prečku! Prosto neverovatno za strelca njegovih kvaliteta. U samom finišu poluvremena zabeležili smo sjajan pokušaj Zjelinskog, ali je Olsen izvadio loptu ispod prečke i prebacio je u korner.

Kako se završilo prvo, tako je počelo drugo poluvreme. Odličnim udarcem Zlejinskog i sigurnom intervencijom Olsena u 49. minutu. Samo minut kasnije Kvajson je mogao da duplira prednost selekcije ”tri krune”, ali je njegov udarac završio u naručju Šćešnog. Za kraj ovog mini perioda poluprilika na obe strane, beležimo udarac Krihovijaka, a ne treba da naglašavamo da je Olsen ponovo bio na visini zadatka.

Činilo se u 59. minutu da je Švedska završila posao na ovom meču. Odlično je prošao Kuluševski, na vreme dodao do Forsberga, a ovaj preciznim i odmerenim udarcem poslao loptu u levi donji ugao van domašaja ruku golmana Šćešnog. Ovo je treći pogodak na EP za Emila Forsberga. Nije dugo trajala radost Skandinavaca, samo dva minuta kasnije Levandovski je pokazao kakav je majstor. Primio je najbolji strelac Bundeslige loptu na levoj strani, pošao korak, dva i poslao teledirigovani projektil u samo rašlje Olsenovog gola. Poljska se vratila. Ubrzo se još jednom trese mreža Šveđana, ali se ispostavilo da je Šverčok bio u ofsajdu.

Nisu Poljaci odustajali, iako su im trebala još dva gola. Hoće li se ispostaviti da ih je preskupo koštao iznenađujući poraz od Slovaka na startu takmičenja. Ipak, imaju Poljaci čudesnog Levandovskog. Frankovski je ubacio loptu na peterac u 84. minutu, Leva ju je prihvatio i primirio, a onda smireno, ka da radi najprostiji posao na svetu, smestio iza leđa Olsena. To je njegov treći gol na ovom Evropskom prvenstvu, a ujedno je postao najbolji strelac Poljske na kontinentalnim prvenstvima. Sa ova dva pogotka stigao je do brojke 69 u dresu nacionalnog tima.

Ostalo je još vremena da Poljska stige do velikog preokreta, pokušavali su fudbaleri selektora Souse, lopta je stalno boravila u kaznenom prostoru Švedske, ali je najbolju šansu imao Larson za Švedsku u sudijskoj nadoknadi. Pred istek nadoknade, u 94. minutu, šansa se ukazala rezervisti Klasonu, Šćešni mu je izašao u susret, ali je napadač Skandinavaca rutinski završio posao za trijumf svoje reprezentacije.

Švedska je osvojila prvo mesto u grupi, Španci su drugi, dok Slovaci i Poljaci završavaju takmičenje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SERIJA A: Salernitana i matematički ispala, Frozinone pobegao iz zone ispadanja (VIDEO)

U prvom meču 34. kola Serije A, Frozinone je savladao Salernitanu 3:0. Ekipa sa juga Italije je ovim porazom i...

POVEZANE OBJAVE