Lavice! Srbija je najbolja u Evropi!

SrbijaFrancuska 63:54(14:11, 17:15, 17:14, 15:14)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je po drugi put najbolja u Evropi! Ponovo smo u finalu bili bolji od Francuske, kao i te 2015. godine, a turnir u Valensiji završili smo sa svim pobedama. Devojke Marine Majlković potukle su na svom poljima favorizovanu Francusku, koja nijednog trenutka nije ugrozila naše pobedu u ovom finalu. Vodila je Srbija i sa 18 koševa razlike, a na kraju je bilo 63:54, bez mnogo stresova na kraju, kao u mečevima sa Italijom, Španijom i Belgijom.

Loše su počele obe selekcije u napadu. Mali broj poena viđen je na otvaranju finala, pa je posle četiri minuta igre bilo 5:2 za Francusku, a jedine poene za naš tim postigla je kapiten Jelena Bruks. Nekako od polovine prve četvrtine kreću naše košarkašice. Vasić ubacuje trojku za 5:5, a novu postiže Ana Dabović za naše prvo vođstvo 10:7. Za to vreme samo je Valeri Vukosavljević pogodila za tri u ekipi Francuske. Imali smo u jednom trenutku i +5 u prvoj deonici, da bi se četvrtina završila našim vođstvom od 14:11.

Na početku druogo perioda naše devojke odlaze na +7, bilo je 18:11 posle dvojke Dugalić, ali Francuskinje odgovaraju serijom 7:0 i očas posla rezultat je bio u egalu. Najbolji period naše igre usledio je od rezultata 18:18. Prvo smo završili tri napada uspešno, pokušali su sa klupe rivala da niz prekinu tajm autom, ali se naša serija nastavila sve do 31:18, ukupno 13:0. Pogađale su skoro sve košarkašice koje su bile na parketu, ali je veoma važna četiri poena ubacila Ivon Anderson, koja je imala i asistenciju za trojku Sonje Vasić. Popustili smo u finišu poluvremena, pa je Francuska, ponovo zahvaljujući Valeri Vukosavljević i Mišel, koje su pogađale za tri poena. Na veliki odmor naša selekcija je otišla sa 31:26

Fantastičnu odbranu odigrali smo na početku drugog poluvremena. Francuska selekcija nije uspela da postigne pogodak u prva četiri minuta, a posle dve vezane trojke Ane Dabović, jedne na isteku napada, a druge sa osam metara, opet smo imali maksimalnih +13, sada je bilo 39:26. Prve poene u nastavku Francuska postiže sa linije penala, polse trećeg faula Sonje Vasić, što nije bilo dobro, ali je zato blistala Ivon Anderos sa četiri vezana poena i dve sjajne odbrane. Razlika je otišla na +15. Posle trojke Nevene Jovanović i svih 18 koševa prednosti je bilo za nas, a Francuskinje su bile potpuno pogubljene. Ivon Anderson je kreirala naš napad, ali i poenirala u seriji, međutim, njena greška u kontra napadu i lopta bačena u aut, dovela je do primljene trojke, koju je ubacila Žoanes, a zatim i dva poena iste košarkašice nakon ofanzivnog skoka. Veliku grešku napravila je Maja Škorić, dosuđen joj je nesportski faul u poslednjem našem napadu, pa je rival dobio dva bacanja i loptu sa strane. Novu grešku napravili smo u poslednjem sekundu, i poslali opet na liniju penala Francuskinje. Na kraju trećeg perioda bilo je 48:40, posle serije 12:2 za Francusku, nakon one nepotrebne egzibicije Ivon Anderson.

Opet smo bolje otvorili četvrtinu od protivnika. Čekalo se na naše poene neko vreme, a onda je maler razbila Anderson. Usledila je trojka Bruks i polaganje Krajišnik, i razilka je ponovo bila solidnih 13 poena. Čekao se i povratak Sonje Vasić u igru, koja je zbog tri prekršaja bila već dugo na klupi. Sve je išlo na našu vodenicu, nismo uspevali da nađemo put do koša, ali to nije bilo toliko važno, pošto su i Francuskinje promašivale u seriji, a Tina Krajišnik skupljala lopte pod našim košem. Kada je Anderson pogodila za 61:48 pobeda je bila u džepu. Međutim, primili smo dve brze trojke, što je Sonja Vasić poenima nakon prodora neutralisala. To je bio kraj nada za Francusku da može po prvi put na krov Evrope. Po peti put su završile na drugom mestu, dok je Srbija, posle 2015. godine, po drugi put šampion Starog kontinenta. Bronza je pripala Belgiji, koja je savladala Belorusiju.

Najefikasnija u našem timu bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks je dodala 15, a Sonja Vasić 12, z 8 skokova i 6 asistencija. Ubedljivo najbolja kod Francuskinja bila Vukosavljević sa 15 koševa, dok je 13 ubacila Johanes.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NAKON MVP PRIZNANJA: Tri Evroligaša žele Makedonca iz Uniksa!?

Košarkaši Uniksa igraće u polufinalu plej-ofa VTB lige protiv Lokomotive Kuban. Nekadašnji Evroligaš ima i MVP-a ligaškog toka ovog takmičenja....

POVEZANE OBJAVE