Teći će pivo u potocima, Česi su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva!(VIDEO)

HolandijaČeška 0:2(0:0)
Holeš 68′, Šik 80′

Selekcija Češke igraće u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u fudbalu. Česi su pobedili Holandiju na ”Puškaš areni” u Budimpešti sa 2:0 i tako izborili duel sa Danskom, koji je na programu 3. jula u Bakuu. Možda je za nekog trijumf ”knedlički” iznenađenje, pogotovo posle tri pobede Holanđana u grupnoj fazi, ali su oni večeras prikazali mnogo više, mada su, ruku na srce, imali i brojčanu prednost od 55. minuta.

Malo toga može da se izdvoji iz prvog poluvremena. Prave šanse skoro da nije ni bilo, a mada su Holanđani imali više loptu u svom posedu, Česi su bili ti koji su ozbiljnije pretili. Posle tri pobede u grupi očekivalo se viša od ”lala”, ali oni su poslednji put u nokaut fazi Evropskog prvenstva posle 90 minuta slavili još protiv Jugoslavije 2000. godine. Pritom Česi su njihovi veliki dužnici, u kvalifikacijama za prethodni EURO ”knedličke” su slavile oba puta i tako Holanđane sprečile da odu u Francusku.

Pogrešio je golman Češke Vaclik u 13. minutu, Damfris je stigao pre do lopte, pokušao iskosa da pogodi praznu mrežu, ali je uklizavanjem Kalas sprečio njegov pokušaj. Desetak minuta kasnije prvi ozbiljniji atak Čeha. Centrirao je Masopust, a Souček se bacio i glavom očešao loptu, nedovoljno da ona, umesto u gol autu, završi u mreži. Videli smo nešto kasnije i Patrika Šika, šutirao je pravo u Stekelenburga. Najbolju šansu u prvih 45 minuta imao je Barak za Češku u 38. minutu. Njega je proigrao Masopust, ovaj opalio iskosa sa desne strane, ali je požrtvovanim startom De Liht izblokirao udarac i lopta je otišla preko gola u korner.

Dugo će Holanđani žaliti za 52. minutom ovog meča. Donijel Malen, kao na treningu, protrčao pored dvojice štopera Češke i izašao potpuno sam ispred Vaclika, ali je ovaj hrabrim padom u noge uspeo da uhvati loptu i spreči siguran pogodak. Samo dva minuta kasnije nova, još veća nevoja za ”lale”. Matijas De Liht se sapleo ispred svog kaznenog prostora, u pokušaju da ustane faulirao je Šika, ali i namerno loptu odbio rukom. Iz VAR sobe stiglo je upozorenje za sudiju Karaseva, on je pregledao snimak i štoperu ”lala” pokazao crveni karton. Moraće Holanđani sa desetoricom u preostalih 35, a možda i više minuta. Neverovatno je da je ovo bio četvrti crveni karton za Holandiju na Evropskim prvenstvima, a sva četiri zaradili su u duelima sa Češkom.

Igrač više, u okršaju dve ekipe približnog kvaliteta, velika je prednost. Veliku šansu propustio je Kadežabek u 64. minutu, pokušao je da plasira loptu u dalji ugao, ali je ispred njega iznikao Damfris i spasio svog golaman. Česi su je kapitalizovali brojčanu nadmoć u 68. minutu. Posle prekida sa desne strane na drugoj stativi je odlično skočio Kalas, vratio loptu nazad, a Holeš ju je prosledio u bliži ugao, u mrežu Stekelenburga.

Morale su ”lale” na sve ili ništa u preostalih dvedesetak minuta. To nije bilo lako sa čovekom manje, ali su morali da pokušaju. Bilo je nekoliko ubačaja u kazneni prostor Čeha, međutim, prave prilike nije bilo. U 80. minutu Holeš je oduzeo loptu Holanđanima, stuštio se u kazneni prostor, a onda pametno vratio loptu za Šika. Napadač Leverkuzena iz prve šutira u bliži ugao, a to Stekelenburg nije očekivao, 2:0 za Češku i četvrti gol za Patrika Šika.

Drugi gol Čeha ugasio je svaku nadu Holandije da može makar do produžetaka i selekcija Franka De bura završava EURO u osmini finala. Očekivalo se više od ”lala”, a Česi idu na Dansku u četvrtfinalu, sa dobrim izgledima da naprave još jedan korak ka završnici takmičenja.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE