Kakav meč u Bukureštu! Francuzi opet bez evropske krune, Mbape tragičar (VIDEO)

FrancuskaŠvajcarska 3:3(3:3,1:0) penalima 4:5
Benzema 57′,59′, Pogba 75′ – Seferović 15′,81′, Gavranović 90′

Mislili ste da ne može uzbudljivije nego što je to bilo u duelu Španaca i Hrvata? E pa prevarili ste se, samo dvadesetak minuta kasnije počeo je još bolji meč. ”Trikolori” su bili na konopcima u 54. minutu, gubili su 1:0, a Rodrigez se spremao da izvede penal za Švajcarsku. Samo pet minuta kasnije Francuska je vodila sa 2:1. Samo tih pet minuta bili bi dovoljni da meč dobije odličnu ocenu, ali je uzbuđenja bilo na pretek i u ostalih 115. i nešto više minuta.

Francuzi su zapretili već u drugom minutu kada je Varan odlično skočio, ali mnogo slabije tukao glavom posle kornera. Iako su počeli stidljivo, Švajcarci nisu stigli sa belom zastavom. U 15. minutu Cuber je posle prodora odlično ubacio sa leve strane, Haris Seferović je ndvisio Lenglea, koji se uopšte nije snašao, i precizno glacom polsao loptu u desni donji ugao. Pokušao je Loris da dohvati loptu, ali je ona tik uz stativu završila u mreži.

Trebalo je malo vremena ”trikolorima” da se oporave od šoka, prvi je sebi došao Grizman, ali nije bilo mnogo problema za gol Švajcarske. Mnogo izglednija je bila situacija u 26. minutu, Mbape je imao slobodan udarac, pogodio je zid, a onda opalio posle odbitka, lopta je otišla pored gola Zomera. Do poluvremena po jedna poluprilika na obe strane, Pogba ju je imao za Francusku, a Embolo za ”sajdžije”.

Drugo poluvreme bilo je mnogo sadržajnije i kud i kamo dramatičnije. Već u 49. minutu Embolo je bio u sjajnoj situaciji nakon solo prodora, ali se odlučio za dodavanje, umesto za udarac. Pet minuta kasnije dogodio se ključni trenutak meča. Opet je odlični Cuber protutnjao po levoj strani, driblingom izbacio Pavara, koji ga je pokušio klizećim startom. Meč je nastavljen, ali je sudiji Rapaliniju stigla informacija iz VAR sobe da pogleda snimak. Argentinski arbirat odlučio je da pokaže na belu tačku. Penal je izveo Rodrigez, ali ga je Loris pročitao i odbranio šut. To je dalo krila svetskim šampionima i sve se okrenulo na terenu.

Samo tri minuta posle promašenog jedanaesterca Francuska je izjednačila. Mbape je dodao do Benzeme, napadač je uspeo da prihvati loptu koja mu je bila iza leđa i na majstorski način je proturi pored Zomera. Voda je ušla u uši selekciji Vladimira Petkovića, pa je Zomer posle samo dva minuta još jednom morao po loptu u svoju mrežu. Sada je Grizman šutirao, golman Švajcarske odbio loptu, ali samo na glavu Benzemi, koji sa dva metra postiže svoj drugi gol večeras, a četvrti ukupno na šampionatu.

Bio je to pretežak udarac za bilo koji tim, ali ne i za selekciju Švajcarske. Posle tri šoka, za samo pet minuta, nije bilo realno da se vrate u meč. Istina, imali su jednu šansu preko Seferovića, nakon ubacivanja Šaćirija, ali je treći gol Francuske visio u vazduhu. On je stigao u 75. minutu, Pol Pogba je poneo loptu korak, dva, a onda je sa 25 metara poslao teledirigovani projektil, unutrašnjom stanom kopačke, pravo u levi gornji ugao. Zomer je poleteo i samo ulepšao jedan od najlepših golova na Evropskom prvenstvu. Činilo se da je tada bila spuštena zavesa na ovaj fenomanalni meč, ali predstava je tek počinjala.

Kada su primili treći gol, Švajcarci više nisu imali šta da čekaju, krenuli su na sve ili ništa, da bar pokušaju da otežaju put ”Galskim petlovima” u četvrtfinale. U 81. minutu odlično je centrirao Mbapu, a Seferović, još jednom, bio najbolji u skoku i Švajcarska je smanjila na 3:2. Pet minuta kasnije ponovo se zatresla mreža iza Lorisa, uspeo je Gavranović da gurne loptu u gol, ali se napadač Dinama iz Zagreba nalazio u nedozvoljenoj poziciji. To što tada nije uspeo, Mario Gavranović je naplatio u 90. minutu. Posle greške Pogbe, lopta je stigla do napadača Švajcarske koji je precizno pogodio levi donji ugao. U poslednjim trenucima regularnog dela Koman je pogodio prečku gola Švajcarske.

Produžeci su takođe obilovali uzbuđenjima. Udarac Pavara Zomer je jedva izbacio u korner, a posle centaršuta Mbapea intervenisali su štoperi Francuske. U drugom produžetku Mbape je imao dve odlične šanse za samo dva minuta. Prvo je šutirao pored gola posle dodavanja Komana, a onda je bio sam ispred Zomera, ali je loše šutirao i tako upropastio asistenciju Pogbe. Nešto kasnije priliku je imao i Žiru, ali je na putu do gola njegov udarac pogodio Mbapea. Olivije Žiru je pokušao glavom u 119. minutu, a Zomer je panterskim skokom uhvatio ”živu” loptu. Poslednju priliku imali su Švajcarci, slobodan udarac imao je Džaka sa 25 metara, ali tukao visoko preko gola. Prvi put su se izvodili penali na ovom EP-u.

Na penal ruletu hladnokrvniji su bili Švajcarci. Prvih devet penala je pogođeno, a deseti je izveo Kilijan Mbape. Ovo definitivno nije bio turnir najboljeg mladog igrača sveta, nije postigao nijedan gol u četiri utakmice, a nije uspeo ni sa penala. Zomer ga je pročitao i odveo selekciju Švajcarske u četvrtfinale na megdan Španiji u Sankt Peterburg. U jednom danu ispali su i viceprvaci i prvaci sveta.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Inzagi odlučio gde nastavlja karijeru!

Simone Inzagi će u aktuelnoj sezoni, gotovo sigruno, doneti Skudeto Interu posle tri godine na klupi ekipe iz Milana. Plavo-crni...

POVEZANE OBJAVE