Italija najbolja na Sredozemlju, u finalu će se boriti za krov Evrope

ItalijaŠpanija 1:1(1:1,0:0) penalima 4:2
Kjeza 60′ . Morata 80′

Fudbaleri Italije prvi su finalisti Evropskog prvenstva. Oni su, tek posle izvođenja penala, pobedili selekciju Šapnije. Posle 120 minuta fudbala rezulata na londonskom ”Vembliju” bio je 1:1.

Prvih desetak minuta Italijani su presingom držali ”furiju” daleko od svog gola. Tek na isteku desetog minuta prva akcija Španije, ali ubacivanje Ojarzabala nije bilo uspešno. Par minuta kasnije isti fudbaler selekcije sa Iberijskog poluostrva mogao je ozbiljno da ugrozi Donarumu, ali je loše prihvatio gotovo perfektan pas Pedrija. Najbolju priliku ”azuri” su imali na isteku 20. minuta, tada je sa istrčavanjem zakasnio Simon, ali su Imobile i Barela preterano petljali i šansa je propala.

Na drugoj strani najbolju šansu u prvom poluvremenu videli smo u 25. minutu. Dani Olmo je iz odlične situacije tukao, Donaruma se opružio i uspeo da odbrani. Bivši fudbaler zagrebačkog Dinama imao je još jedan pokušaj u 33. minutu, ovog puta bio je neprezican, pa još nije uspeo da postigne gol na Evropskom prvenstvu. Možda su Italijani mogli na odmor sa prednošću, Insinje je uposlio Emersona, ovaj šutirao iskosa u bliži ugao, ali je Simon bio dobro postavljen.

Posle dosta siromašnog sadržajima prvog dela, obe ekipe su znatno agresivnije krenule u nastavku. Španci su imali odličan pokušaj preko Busketsa u 52. minutu, vezista Barselone je dobro opalio sa dvadesetak metara, ali je lopta fijuknula nekoliko desetina santimetara iznad prečke. Već u narednom minutu prilika na drugoj strani, šutirao je iskosa Kjeza, golman Simon je uspeo da odbrani. To kao da je bio nagoveštaj novog duela napadača ”azura” i španskog čuvara mreže. Donaruma je započeo akciju, nastavio Verati, a Laport nekako zaustavio Insinjea. Međutim, akciju je pratio Federiko Kjeza, namestio loptu na desnu nogu i teledirigovano je poslao u levi ugao španskog gola, Simon se nije ni pomerio. Italija je povela posle tačno sat vremena igre u polufinalu EP-a.

Mogla je Španija da izjednači posle samo pet minuta. Koke je u pravom trenutku prebacio odbranu rivala, lopta je išla na glavu Ojarzabalu, ali je on uspeo samo da pokvari frizuru, gotovo da je nije ni taknuo. Par minuta kasnije opet je Olmo bio u prilici i ponovo je bio nedovoljno precizan. Mogli su ”azuri” te promašaje da kazne, Kjeza je proigrao Berardija, a napadač Sasuola, koji je tek ušao u igru, tukao je pravo u Simona. Naredno uzbuđenje desilo se pred golom Donarume, Morata je mogao bolje da reaguje i šutira, ali je izblokiran u poslednjem trenutku. Moglo je sve biti odlučeno desetak minuta pre kraja, Berardi je naciljao desni donji ugao, ali je Unai Simon dosta lako uhvatio loptu.

Odgovor ”furije” usledio je ekspresno, dupli pas su odigrali Morata i Olmo, ovaj prvi je dobio loptu u pravom trenutku i Donarumi nije bilo spasa, prelepa akcija za izjednačenje dogodila se u 80. minutu. Mogli su fudbaleri Luisa Enrikea do potpunog preokreta, Morata je ostavio loptu za Đerara Morena, ali njegov udarac nije bio pretnja po Donarumu. Bila je to i poslednja prilika u regularnih 90 minuta, pa se moralo igrati dodatnih 30 da bismo saznali ime prvog finaliste.

Trebalo je da prođe osam minuta u produžecima da bi se dogodilo nešto značajno. Olmo je oštro ubacio loptu iz prekida, Donaruma intervenisao, ne najsigurnije, stvorila se velika gužva, ali je sve završeno dobro po Italiju. Nije bilo golova nakon prvih 15 minuta, ali se činilo da, ako ih bude, biće to u mreži Donarume. Španija je bila znatno konkretniji rival od izjednačenja. U drugom produžetkuBerardi je pravio probleme Špancima, prvo mu je jedan udarac izblokiran, a onda je uspeo da pogodi mrežu, međutim, kod prijema lopte nalazio se u ofsajdu. Nisu želeli da rizikuju ni Italijani, ali ni Španci, pa je i psle 120 minuta bilo nerešeno. Penali su morali da donesu odluku. Treba reći da su Španci i treći meč u nokaut fazi morali da rešavaju posle 90. minuta, Hrvatsku su pobedili u produžecima, a Švajcarsku na penale. I Italijani su igrali 120 minuta protiv Austrije, a jedino su Belgiju savladali u regularnom toku.

Lokateliju je Simon odbranio šut, ali je zatim Olmo prebacio gol, posle prve serije ostalo je 0:0. Prvi precizan bio je Beloti, kao i Đerar Moreno za Španiju. Vrlo siguran bio je Bonući za ”azure”, kao i Alkantara za ”furiju”. Gol Bernardeskija za Italiju u četvrtoj seriji, a onda odbrana Donarume. Šutirao je Alvaro Morata, ali je golman Italije zaustavio šut. Žoržinjo je imao sve u svojim rukama, a on je to uradio kao i kada šutira u Čelsiju, lopta u jednu, a Simon u drugu stranu, Italija je u finalu.

Finale je na programu 11. jula, takođe na ”Vembliju”, a rival Italiji biće pobednik drugog polufinala u kome se sastaju Engleska i Danska.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRILIKA KARIJERE! Bivši golgeter Partizana u transferu od 30 miliona evra ide u italijanskog velikana?

Nekadašnji golgeter beogradskog Partizana Umar Sadik (27) mogao bi od naredne sezone nastupati u italijanskoj Serie A. Prema pisanju stranih...

POVEZANE OBJAVE