Beretini se plasirao u finale, čeka se pobednik duela Đoković-Šapovalov!

MateoBeretiniHubertHurkač 3:1(6:3, 6:0, 6:7(3), 6:4)

Italijanski teniser Mateo Beretini prvi je finalsita ovogodišnjeg Vimbldona. On je u četiri seta pobedio Poljaka Huberta Hurkača, tenisera koji je, kao i on, prvi put u grend slem polufinalu. Beretini je slavio sa 6:3, 6:0, 6:7(3), 6:4, posle dva sata i 39 minuta igre, u kojim anije rivalu dozvolio nijedan brejk i samo dva puta je Hurkač imao brejk šansu.

Po početku meča činilo se da će ovo biti iscpljujuća borba dvojice debitanata u polufinalima nekog grend slema. Hurkač je bio u problem u svom drugom servis gemu, spašavao je 0:40 i uspeo u tome. Nalet samopouzdanja umalo da kruniše brejkom kod vođstva 3:2. Imao je brejk šansu, ali je njegov ritern završio u autu. Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan teniser. Mateo Beretini je odmah došao do brejka, a kod vođstva 5:3 još jednom je oduzeo servis rivalu. Za dva brejka bile su mu dovoljne dve prilike u tim trenucima.

Šta tek reći o drugom setu? Poljak jednostavno nije postojao na terenu. Nije Beretini igrao toliko ubedljivo koliko je njegov rival grešio u svim mogućim situacijama, i nije bio ni nalik na tenisera koji je ispratio Federera sa Vimbldona, možda i u penziju. Kao što je Hurkač dobio Švajcarca u trećem setu, tako je Beretini osvojio drugi set protiv njega, sa ”nulom”. Posle 6:0 u drugom setu, Italijan je imao deset uzastopno osvojenih gemova i nije izgledalo da namerava da stane.

Posle vođstva od 1:0 u trećem setu niz je produžen na 11 gemova, a tek tada je Hurkač uspeo da osvoji jedan, i to na svoj servis. Značilo je to povratak u meč poljskog tenisera. Nije uspevao Hurkač da dođe do brejka, ali je bar držao svoj servis sve do taj brejka. Zanimljivo da u celom setu nije viđena nijedna brejk lopta. Hurkač je mnogo bolje odigrao dodatni 13. gem, brzo stigao do 6:2 i uspeo da iskoristi drugu set loptu.

Nije Beretinija gubitak seta izbacio iz ritma. Napravio je kratku pauzu pred početak četvrtog seta, i odmah oduzeo servis Hurkaču. Prednost brejka čuvao je sigurnim servisima, ne dozvolivši Hurkaču ni da dođe do brejk šanse. Kod 5:3 Poljak je ponovo servirao za ostanak u meču, Beretini je u tom gemu stigao do prve meč lopte, koju je Poljak spasio servis vinerom. I naredna dva poena pripala su Hurkaču, koji je tako dobio još jednu šansu da produži nadu u povoljan ishod. Nervoza je uzela danak, Beretini je napravio prvu dvostruku servis grešku u meču, ali je onda uzeo četiri naredna gema i ostvario najveći uspeh u karijeri, postavši prvi Italijan u finalu najpoznatijeg turnira na svetu.

Protivnik Beretiniju u nedeljnom finalu biće pobednik drugog polufinala u kome se sastaju petostruki osvajač Vimbldona i branilac trofeja, Novak Đoković, i još jedan debitant u polufinalu, Kanađanin Denis Šapovalov. Italijan će od ponedeljka bio 8. teniser sveta, ali je i Hurkač napredovao i već je na 11. mestu na ATP listi, a to mu je ranking karijere.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

KAPITEN LIVERULA JE LJUT: Van Dajk uputio kritike svojim saigračima

Kapiten Liverpula Virdžil van Dajk nije dobro podneo poraz od Evertona 2:0 u zaustaloj utakmici 29. kola Premijer lige. On...

POVEZANE OBJAVE