Borba za drugo mesto može da počne, najbolji ikada je poznat, to je Novak Đoković!

NovakĐokovićMateoBeretini 3:1(6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3)

Svet je, i to od svog postanka, dobio najboljeg tenisera! Novak Đoković je trijumfovao na Vimbldonu, šesti put u sedam finala, a treći put uzastopno i tako stigao do 20. grend slem titule. Po broju se izjednačio sa Federerom i Nadalom, ali je zato u svim ostalim kategorijama u kojima se računa ko je G.O.A.T. ubedljivo najbolji. Ne sumnjamo da će uskoro, koliko u Njujorku u septembru, Đoković postati apsolutni rekorder i po broju grend slemova.

Najbolji teniser sveta u finalu je za rivala imao Italijana Matea Beretinija, debitanta u nekoj završnoj predstavi na grend slemovima. Italijan je bio nezgodan rival, ali je Đoković skoro nepobediv u finalima, u svom 30. došao je do 20. pobede. Slavio je Srbin sa 3:1, po setovima 6:7(4), 6:3, 6:4, 6:4, posle tri sata i 27 minuta velike borbe.

Početak meča nije obećavao, bar kada je kvalitet igre u pitanju, a teniseri su prosto nudili brejk jedan drugom. Đoković je u prvom gemu imao dve duple servis greške, ali i dve neiznuđene iz forhenda. Ipak je poveo sa 1:0 zahvaljujući veoma slabim reakcijama Beretinija, koji je, očigledno, bio impresioniran događajem čiji je deo. Spasio je Đoković jednu brejk loptu i na kraju probio led. mučio se i Italijan na svoj servis, ali nije dopustio brejk šanse Srbinu. U četvrtom gemu srpski teniser dolazi do brejka. Prvu priliku nije iskoristio, Beretiniju ju je spasio odličnim servisom, ali je kod druge poslao lopticu u aut. Trebalo je samo sačuvati svoj servis u nastavku seta i dođi do vođstva.

Ali ništa nije išlo po planu. Ključan je bio osmi gem, Novak je vodio sa 5:2 i imao set loptu na servis Beretinija. Čak i drugi servis u tom trenutku. Međutim, posle jednog maratonskog gema Italijan je ostao u setu i dobio neohodnu dozu samopouzdanja za nastavak. Možda tada nije razmišljao o osvajanju seta, već samo o nastaku finala. Đoković je odigrao katastrofalan finiš. Izgubio je svoj servis i pored 30:15, kada je Beretinija čelendž spasio od dve vezane set lopte. Na kraju je svako zadržao svoj servis do taj brejka. Odmah je Beretini poveo sa 3:0, ali je Đoković do promene strana odgovorio na isti način. Servis Srbinu nije donosio nikakvu prednost, pa je Italijan još jednom došao do mini brejka, preciznim forhendom, i uspeo da set dobije sa 7:4 u taj brejku i postane prvi teniser iz Italije koji je osvojio set u finalu. Naravno, pošto je i prvi finalista iz ove zemlje.

Posle jednog ovako turbulentnog seta kao melem na ranu legao je početak drugog. Videlo se od starta da Đoković nije klonuo duhom, uspeo je da preokrene vođstvo Beretinija od 40:15 i oduzme servis rivalu. Usledio je niz od još tri gema, velika borba se vodila na servis Beretinija u trećem gemu, bilo je to fantastičnih poteza sa obe strane, a jedan štop volej Italijana izmamio je i aplauz Novaka Đokovića. Tek treću brejk loptu Srbin je pretvorio u brejk. Prednost od dva brejka Đoković je overio sigurnim servisima i stigao do 4:0. Osvojio je Beretini svoj gem, ali i Novak je realizovao svoj servis i poveo sa 5:1. Problemi su ponovo krenuli kada je trebalo završiti set. Vezao je Beretini tri gema, vratio jedan brejk, a kod 5:3 se izvukao posle 0:40. Đoković nije realizovao nijednu od tri vezane set lopte. Srećom, ovog puta je sačuvao prisebnost, odservirao jedan od najboljih gemova i bez izgubljenog poena spustio zavesu na drugi set.

I u trećem setu Novak je prvi napao rivala. Uspeo je Beretini lako da dobije prvi servis gem, ali ponovo je ”pao” na drugom. Ovog puta je prednost jednog brejka bila dovoljna za osvajanje seta, ali je i ovog puta Đoković imao jedan problematičan gem na svoj servis. Ovog puta se to dogodilo u šestom gemu, kod vođstva Srbina od 3:2, kada je Beretini imao dve vezane brejk lopte. Za razliku od početka meča, sada je Đokoviću servis bio jako oružje i uspeo je da se iskobelja iz ove situacije. Imao je Italijan priliku kod druge brejk lopte, ali kada nju nije iskoristio, epilog se nazirao. Do kraja seta Đoković je čuvao svoj servis, a osvojio ga je realizacijom druge set lopte, kada je Beretini forhend dijagonalu izbacio u aut. Iz poslednjeg gema trećeg seta pamtiće se fantastičan volej Đokovića kod rezutata 30:14, kada je pokupio odličan ritern Beretinija i spustio lopticu iza mreže.

Kako je meč proticao, teniseri su podizali nivo igre, ali i servisa. U četvrtom setu obojica su ljubomorno čuvala svoj servis sve do šestog gema. U tom trenutku je Beretini vodio sa 3:2, a Đoković je morao da stiže 0:30. Na 15:30 videli smo najbolji poen na meču kada je srpski as uspeo iz nemoguće pozicije da pošalje pasing dijagonalu na liniju. Prava šteta bi bila da osvajanje takvog gema nije nadogradio brejkom u narednom, a učinio je to. Pogodio je Đoković dva,tri fantastična udarca u tom sedmom gemu, ali mu je Beretini pomogao dvostrukom servis greškom na prvoj brejk lopti u setu. Sada je preostalo samo da se sačuva svoj servis do 20. grend slem titule. To je lakše reći nego učiniti, Đoković je već u narednom gemu imao 30:30, ali je dobio taj gem, pa je Italijan servirao za ostanak u meču. Dva puta je Italijan spasio meč loptu i svaka mu čast na tome, ali nije uspeo i treći put, kada je posle razmene bekhend slajseva poslao lopticu u mrežu. Đoković je osvojio 20. grend slem titulu, a verujemo da trava na Centralnom terenu nije promenila ukus u doba korone. Za utehu Beretiniju ostaje da će od ponedeljka biti 8. teniser sveta.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Otac srpskog NBA asa novi član UO Crvena zvezda!

Crvena zvezda dobila je pojačanje u Upravnom odboru. Naime, kako su preneli crveno-beli, "pojačanje" je Ilija Jović, otac srpskog reprezentativca...

POVEZANE OBJAVE