Durent odbranio zlato, Francuzi tvrd orah za Drim tim

SADFrancuska 87:82 (18:22, 21:22, 24:27, 16:19)

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država odbranili su naslov olimpijskog šampiona. Novi američki Drim tim u finalu Olimpijskih igara je pobedio Francusku i tako po četvrti put uzastopno stigao do zlatne medalje na najvećoj svetskoj smotri sporta. Za razliku od prethodna tri učešća, Amerikanci su ovog puta doživeli jedan poraz, baš od Francuza na startu takmičenja.

Francuska je bolje otvorila meč, poveli su Trikolori sa 10:4 na početku, zahvaljujući Furnijeu, kome se pridružio i odlični Gober, za koga Amerikanci nisu imali rešenje pod košem. Tek u finišu prve deonice SAD stiže do vođstva, Durent je ubacio 12 poena i doneo četiri koša razlike za svoj tim posle deset minuta igre. Treba reći da su Amerikanci promašili prvih sedam šuteva za tri poena, a onda vezali dve trojke na kraju četvrtine.

Upravo trojkom Kevina Durenta SAD je prvi put imao dvocifrenu prednost u drugoj četvrtini, bilo je 38:26, a sjajni košarkaš već je ubacio 18 poena. Uspela je Francuska da uhvati priključak na kraju prvog poluvremena, trojku je pogodio Nando De Kolo, pa je posle 20 minuta igre bilo 44:39. Durent je već imao 21 poen, dok je kod Trikolora Furnije ubacio 11. Francuzi su mnogo bolji bili u skoku, zahvaljujući Rudiju Goberu.

Kao i u prethodnim mečevima SAD dodaje gas na početku trećeg perioda. Brzo su razliku vratili na dvocifrenu, a fantastičnom Durentu pridružio je i Tejtum. Uz mnogo muke Francuzi uspevaju da smanje razliku, ali zato Amerikanci brzo vraćaju stvari na svoje mesto. Zak Lavin je imao mini seriju od pet poena posle koje je SAD otišle na +14 na 100 sekundi pre kraja treće četvrtine, ali je Batum, košem uz zvuk sirene pogodio trojku za 71:63.

Pojačali su odbranu Francuzi u poslednjih deset minuta, teže su Amerikanci dolazili do otvorenih pozicija za šut, ali je veliki problem za četu Vensana Kolea bilo to što Gober nije pogađao slobodna bacanja. Kada je trojku ubacio mladi Ntilikina, Francuska je stigla na samo tri poena zaostatka, bilo je 73:70, ali je Drim tim odmah odgovorio serijom 4:0. Posle novih promašenih bacanja Gobera, Amerikanci opet odlaze na dvocifrenu razliku, Tejtum pogađa trojku za 82:72. Ipak, Amerikanci ne bi bili to što jesu, da nisu umalo ispustili siguran trijumf u finišu. Izgubili su nekoliko lopti, De Kolo je pogodio sa penala za 85:82, ali je ostalo samo desetak sekundi. Ko zna, možda bi se nešto promenilo da je Ntilikina pogodio trojku nešto ranije, kada je bio potpuno sam. Fauliran je Durent koji je ubacio oba bacanja, a pokušaj trojke Gobera na drugoj strani nije bio uspešan i to je bilo sve što se borbe za zlato tiče. Po prvi put meč za bronzu igra se posle finala, a u njemu se sastaju Slovenija i Australija.

Najefikasniji na meču bio je Kevin Durent sa 29 poena, Džejson Tejtum je dodao 19, a u pobedničkom timu dvocifreni su još bili Holidej i Lilard sa po 11. U poraženom timu Furnije i Gober su ubacili po 16, Jabusele 13, De Kolo 12, a Luvavu 11 koševa.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real Madrid šokirao Siti na Etihadu i obezbedio plasman u polufinale LŠ (VIDEO)

U revanš meču četvrtfinala Lige šampiona Real Madrid pobedio je Mančester siti psole penala. Posle 90 minuta bilo je...

POVEZANE OBJAVE