Srpkinje predale krunu, Italija bolja u grotlu Arene

SrbijaItalija 1:3(26:24, 22:25, 19:25, 11:25)

Ženska odbojkaška selekcija Srbije nije uspela da po treći put uzastopno postane prvak Evrope. Naše odbojkašice poražene su u finalu 32. Evropskog prvenstva od Italije sa 3:1 u setovima i to pred više od 20 hiljada gledalaca u beogradskoj Areni. Posle 24 uzastopne pobede na završnici kontinentalnih šampionata, srpske ”Gracije” poklekle su u trenutku kada su mogle da ispišu istoriju i postanu prva selekcija sa tri uzastopne titule. No, srebrna medalja je nastavak niza osvajanja odličja na velikim takmičenjima, pošto smo pre mesec dana na Olimpijskim igrama u Tokiju stigli do bronze. Podsetimo, tada smo u četvrtfinalu deklasirali baš Italiju sa 3:0. Ovog puta ”azurine” su bile bolje i treba im pružiti ruku.

Prvi set imao je dramatičan rasplet, kao i prva tri protiv Turske. Igralo se na razliku, ali je Srbija povela. Na početku seta naše odbojkašice su bile nešto sigurnije, ali su Italijanke na servis Mirjam Sile, zahvaljujući i malo sreći, kada je uz pomoć mreže upisala dva asa, prešle u vođstvo. Vodile su najviše sa dva razlike, bilo je 12:10, ali su se naše brzo vratile posle servisa Mine Popović, serijom 4:0. Posle 20:20 Srbija je došla do dva poena prednosti, imala i dve vezane set lopte, ali je ponovo Sila uspela da poravna. Ipak, prvo je Milena Rašić realizovala napad, a onda je Tijana Bošković, posle kontre, stavila tačku na prvi set.

Slično je bilo i u drugom setu, ali sa drugačijim epilogom. Od starta su Italijanke zaigrale sigurnije, stekle prednost od tri poena koju su držale sve do finiša seta. Uspela je Srbija da ne dozvoli rivalkama da se odvoje, a negde od sredine seta krenula je rezultatska klackalica. Srbija je prva ”potegla” i stigla do 22:20. Imali smo i kontru za tri razlike, ali je pogrešila Maja Ognjenović. Od tog trenutka, do kraja seta, nismo uzeli ni poen, a na prvoj set lopti Danesi je izblokirala Tijanu Bošković. Primetno je bilo da naš korektor nema tako dobar procenat osvajanja poena, malo zbog koncentrisane odbrane rivala na njoj, a malo i zbog našeg slabog prijema u pojedinim momentima. Na drugoj strani Sila je malo popustila, ali je Paola Egonu bila konstantna.

Krcata Arena brzo je podigla naše odbojkašice. Nošene gromoglasnom podrškom sa tribina Srpkinje su očas posla stigle do 8:3 u trećem setu. Držali smo odličan ritam sve do 11:7, a onda smo jednostavno stali. U igru je kod Italije ušla iskusna Ofelija Malinov na mesto tehničara, a naš prijem je ponovo popustio. Lazovićevu je zamenila Buša, ali pomaka nije bilo. Boškovićeva je više puta izblokirana, a kada ona ne prolazi posle lošeg prijema, naša selekcija nema šanse protiv rivala kakav je Italija. Egonu je igrala bez greške, a Italija je treći set dobila ubedljivo sa 25:19 Napad sa krajeva nismo imali, a kada tome dodamo loš prijem, drugačiji ishod nije se mogao očekivati. Set je delio Italiju od preuzimanja evropske krune.

Posle ostvarenog preokreta Italijanke su dobile novu energiju i od starta četvrtog seta nametnule svoju igru. Prijem im je bio fantastičan, a Malinov je razigravala na krajevima Egonu i Silu, za koje, jednostavno, nismo imali rešenja. Bilo je 5:1, 9:3, pa 12:4 za selekciju Davida Macantija, a naš napad nije mogao da se prepozna. Pokušavao je Zoran Terzić da tajm autima poremeti igru protivnica, ali to se nije dogodilo. U četvrtom setu bilo je najmanje neizvesnosti, umor je definitivno stigao branioca evropske titule i samo je bilo pitanje kojim će se rezultatom okončati set, samim tim i meč. Na kraju je Italija dobila veoma ubedljivo ovaj set, pošto su Srpkinje osvojile samo 11 poena.

U borbi za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu Turska je sa 3:0 pobedila selekciju Holandije, i tako posle srebra na prethodnom, sada osvojila manje sjajnu medalju.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Srbija na korak od novog predstavnika u ABA ligi posle “čuda”! (VIDEO)

Košarkaši Vojvodine plasirali su se u finale ABA 2 lige pošto su uspeli da nadoknade zaostatak od čak 18...

POVEZANE OBJAVE