Danilović: Mnogo stvari treba da se reši posle odlaska Bartomeua

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović pričao je o budućnosti ABA lige, kao i kako vidi šansu u odlasku Đordija Bartomeua da dođe do pomirenja Evrolige i FIBA. To pomirenje će pre svega značiti nacionalnim selekcijama, koje su lišene pomoži igrača iz klubova najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.

– Svaki plasman na veliko takmičenje sada zavisi od tih kvalifikacija. U teoriji su kvalifikacije dobro zamišljene. Neću da računam NBA igrače jer nije realno da oni nastupaju, ali kada bi tu bili momci iz Evrolige i Evrokupa onda bi kvalifikacije zaista dobile na težini. Iskreno se nadam, ima nagoveštaja u razgovoru sa generalnim sekretarom FIBA Andreasom Zaglisom da će to da bude prva stvar koju Fiba i Evroliga treba da reše. Sada je pitanje, pošto je u pitanju veliki sistem, šta je ostalo iza Đordija Bertomeua, kakvi su ugovori potpisani. Znam da se radi aktivno na tome da zaigraju najbolji igrači iz Evrope igraju za reprezentacije. Da više ne bude barijera. Sve što uspevamo, sada završimo na ličnim odnosima, mojim i Karijevim sa ljudima iz klubova… Partizan nam izlazi u susret maksimalno, što je za svaku pohvalnu. Sigurno bi isto učinila i Zvezda da nije igrala utakmicu. Nadam se da će se naći kompromis u 2022. godini, rekao je Danilović u intervjuu za Mozzart sport.

On je istakao da se nada promenama u evropskoj košarci odlaskom Đordija bartomeua sa čelne pozicije Evrolige.

– Doći će do nekih promena sigurno. Uključio se i NBA koji je na strani FIBA. Tačnije, da se pomogne rešavanju ove situacije i to je odlična stvar. Ne treba odmah očekivati velike stvari. Ponavljam, to je veliki sistem, treba vremena da se promene zaista dogode i osete. Opet, ne znam kakvi su ugovori potpisivani između Bertomeua i nekih Saveza, klubova… Sve će se znati više kada dođe neko novi.

Da li očekuje promene u ABA ligi?

– “Lično verujem da je ABA liga igra napravljena iz najbolje namere. Da li može bolje? Sve može bolje. Ne znam koliko će Jadranska liga još da traje. Sa promenom Bertomeua, možda će se stvoriti neka druga koncepcija. ABA liga je praktično pandan nekadašnjoj jugoslovenoj ligi, rekao je Danilović.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NBA PLEJ IN: Majami “spržio” Čikago, Pelikani bolji od Sakramenta (VIDEO)

Košarkaši Majami Hita i Nju Orleans Pelikansa poslednji su učesnici NBA plej-ofa i idu na prve nosioce u svojim...

POVEZANE OBJAVE