ATP UZVRAĆA UDARAC ŽESTOKO: Vimbldon bez bodova, kako će to uticati na Novaka?

Posle odluke čelnika Vimbldona da se zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima na Vimbldonu, kao i ostalim turnirima na travi u Ujedinjenom Kraljevstvu – odnosno turnirima na Kvinsu i Istbornu – vrhovna teniska asocijacija tenisera (ATP) donela je odluku da se ovaj turnir neće bodovati za svetsku rang-listu.

Zanimljivo je da će ovo važiti samo za treći gren slem sezone, a ne i za ostala dva turnira, iako je i na njima na snazi zabrana za ruske i beloruske tenisere.

Unilateralne odluke ove prirode od strane Vimbldona, ako se ne reše, predstavljaju štetan presedan za ostatak tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja deluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane, navodi se u saopštenju.

Ol Ingland klub je jedinstven slučaj u svetu tenisa, odnosno jedini su koji su se odlučili da slede primere iz većine drugih sportova i suspenduju sportiste iz ove dve zemlje, usled ukrajinske krize.

Ovo se očigledno nije dopalo čelnicima ATP-ja, pa Vimbldon neće bez posledica ostati jedinstven, kao u nekim drugim slučajevima na raznim poljima, kao što su TV prava, neigranje nedeljom, izostanak reklama na terenu, propisana bela oprema…

Postavlja se pitanje kako će ova odlukla uticati na najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića?

Ukoliko se jednostavno obrišu bodovi sa prethodnog turnira, Novak će proći najgore i izgubiti 2.000 bodova kao osvajač, odnosno bez šanse da odbrani osvojeno, dok bi njegovi prvi pratioci Danil Medvedev i Aleksander Zverev ostali bez samo 180 poena, pošto su na prethodnom takmičenju dogurali do osmine finala.

Na taj način srpski teniser bi bio sprečen da odbrani 2.000 bodova i na drugom najvećem turniru ove godine, nakon što mu nije dozvoljeno da nastupi na Austalijan openu na početku godine. Doduše, sada bi imao priliku da odbrani pehar.

Ipak, ostaje dilema da li će možda doći do kompromisa u tom slučaju i, eventualno, ostati na snazi bodovi iz prethodne godine. U svakom slučaju, ovaj turnir ostaje značajan u trci za najveći broj gren slem titula.

Sam Đoković je tokom Srbija opena jasno osudio odluku Vimbldona, dok je nešto uzdržaniji, ali ipak sa istim stavom, bio i Rafael Nadal.

Ove godine će se najprestižniji turnir sveta odigrati od 27. juna do 10. jula.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Još jedan srpski košarkaš izlazi na NBA draft!

Poznato je tokom čitave ove sezone da Nikola Topić, plejmejker Crvene zvezde, važi za kandidata koji će na NBA...

POVEZANE OBJAVE