Francuzi nakon drame slomili Turke i obezbedili plasman u četvrtfinale!

U prvom meču osmine finala Evrobasketa, košarkaši Francuske su nakon produžetka savladali ekipu Turske rezultatom 87:86.

Prva četvrtina protekla je u znaku Francuza, imali su prednost, a u drugoj četvrtini su je samo povećavali. Nekoliko minuta pred odlazak na odmor Turska pokazala znake života i uslela da zaostatak smanji na podnošljivih sedam poena.

Francuzi su se držali u prvih nekoliko minuta trećeg kvartala, a onda je nastupilo potpuno pomrašenje među Francuzima. Sedam i po minuta izabranici Vansana Kolea nisu postigli koš, a Turska je pogađala kada i napravila seriju od 19:0 i prešla u vođstvo koje je pred odlučujućih deset minuta iznosilo osam poena. Turska je treću četvrtinu dobila neverovatnim rezultatom 22:8!

Francuska je poslednju deonicu otvorila serijom 7:0, ali Atamaov tim igrao je sa mnogo želje, ali i pametno. Na oko tri i po minuta do kraja – bez faula. Tako je bilo i na minut i po do kraja, a Francuzi su srljali u preuzimanja, pokušavali da naprave neku razliku, ali to nije uspevalo.

Furnije je uspeo da pogodi i Francuskoj donese pola koša razlike na tačno 61 sekundu do kraja – 73:72.

Korkmaz je iznudio prekršaj u šutu za tri poena, pogodio je sva tri slobodna bacanja i Turska je opet povela – 75:73!

Ostalo je 25 sekundi do kraja, a posle tajm-auta Francuzi prave veliku grešku. Prilikom prijema lopte Furnije je nagazio aut-liniju i Turci su odmah dobili novi posed. Naravno, usledio je brz ful, ali Korkmaz pogađa još dva penala za 77:73 u korist Turske.

Francuzi su na isti način prišli na dva poena razlike, ali Luvavuu je zatim dosuđena nesportska lična greška i izgledalo je da je priča u ovom meču praktično završena.

Međutim, greše i Turci, a na dve sekunde pre kraja Gober zakucava za izjednačenje – 77:77! Ataman je pokušao na tajm-autu da ”nacrta” akciju za pobedu, ali Tunčer je promašio iz teške pozicije i drama se nastavila – produžetak!

Upravo je Gober poentirao i na startu produžetka za vođstvo Francuske, Korkmazu su na drugoj strani dosuđeni koraci, a Gober realizuje i novi napad Francuza koji stižu do 81:77. 

Ali, kada god pomislite da su Turci otpisani u ovom meču, oni se vrate. Prvo trojka Korkmaza, pa još jedan pogodak za 83:82. Trojkaški obračun produžio je Furnije za 86:82 u korist Francuske.

Uspeli su Turci da se približe na jedan poen zaostatka, nakon toga Gober je promašio oba slobodna bacanja, ali Korkaz je izgubio loptu i postao tragičar ove utakmice. Francuzi su obezbedili četvrtfinale i čekaju boljeg iz duela Italija-Srbija.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DRAMA U DENVERU: Jokićeva tripl dabl dominacija, Marej za 2:0! (VIDEO)

Košarkaši Denvera vode sa 2:0 u prvoj rundi plej-ofa zapadne konferencije protiv LA Lejkersa. Sinoć su u dramatičnom meču slavili...

POVEZANE OBJAVE