Pešić govorio o potencijalu i želji igrača da igraju za reprezentaciju, pa se dotakao i utakmice sa Italijom

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo, koje će se od 25. avgusta ove godine održati na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, posle ubedljive pobede na Velikom Britanijom.

Kroz kvalifikacije je prodefilovalo 40 igrača, a selektor Setislav Pešić je govorio o potencijalu koji mu je na raspolaganju.

Nemamo mi ni na jednoj poziciji previše igrača. Imamo što imamo. Govorio sam, smanjili smo se prilično, kao i potencijal tih vrhunskih igrača, ne samo na poziciji jedan. Može da nam pomogne da budemo kompetitivni sa svim ekipama na Svetskom prvenstvu odnos prema odbrani. Ne bih želeo da pravim ovde trenersku kliniku, ali u napadu ponekad možeš da kontrolišeš rezultat, pa i da dobiješ dva igrača koja su u posedu lopte, ostali pomažu. To u nekom trenutku može da pomogne, pa čak i odlučujućem. U odbrani, ako samo jedna ne igra odbranu, jer je napad napredovao… Vidite koliko se smanjila razlika između favorita, ili zemalja košarke i drugih koje dolaze, primetio je Pešić, pa dodao:

Neki naši treneri su se smejali, objašnjavali da su u Engleksoj fudbaleri i da ne igraju košarku, ali to su momci koji su završili univerzitetsku košarku, pa se vratili u Englesku i igraju veoma dobru košarku. Nisu oni kandidati za medalje, ali smanjila se razlika. Pre svega mi u Srbiji moramo da budemo svesni toga, da bi više radili, ulagali…

Osvrnuo se i na utakmicu sa Italijom na Evropskom šampionatu.

Naš odnos prema odbrani i mentalitet, mada ga tako ne bih nazvao jer je ova zemlja dala mnogo vrhunskih igrača koji su bili izvanredni odbranbeni igrači, ali i napadači ili obrnuto. Na velikom takmičenju nemamo šansu da dobijemo ekipe kao što je Italija, koja nas je dobila, pa smo se svi hvatali za glavu, čak su i ovde prisutni pisali da je to skandal, što nije istina. Izgubili smo od zemlje košarke, Italija je profesionalno jedna od najjačih liga. Da smo igrali malo bolju odbranu, naš talenat u napadu bi nas doveo do pobede. Da cenite više igrače koji daju u odbrani. Slavi se 100 godina košarke u Srbiji i cilj je kao i zadnjih 100 godina da se postigne koš. Ali da bi došao do koša, do lopte, ne možeš da dozvoliš da ti uzmu 18 ofanzivnih skokova. Da nismo imali malo pomoći navijača, koji su bili fantastični… Nije to bilo kao kad igraju Zvezda i Partizan, ali videla se pripadnost mladih ljudi, rekao je selektor.

Pešić je ocenio i želju i mogućnosti igrača za igranjem u nacionalnom timu.

Da li igrači žele da igraju za reprezentaciju? Da, apsolutno. Ali više nije kao pre 20-30 godina kada je bilo drugačije, i igrati za reprezentaciju ti omogućava da možeš da ostvariš svoje ciljeve, igraš u najboljim klubovima u Evropi, NBA. Danas se u NBA ide a da ne moraš da igraš za reprezentaciju. Ranije je bila sitaucija, kao danas u fudbalu, da klubovi moraju da ti omoguće da se igra za reprezentaciju, to je zakon. Nema popuštanja, svi moraju da se pojave, oni koji nisu fizički spremni, bolesni i povređeni, a i oni u toku sezone, dođu, pa ih lekarski tim reprezentacije pregleda i donese odluku, a na klupski doktor. Tako je u fudbalu, a tako je bilo i u košarci. Sad u košarci to ne postoji, smatra Pešić i dodaje:

Prioritet je klub i klupsko takmičenje, to nisam napravio ja, kao ni klubovi. To je za zemlje koje nisu favoriti, super. Imaju kontinuitet, njihovi igrači ne igraju NBA, ali ne igraju Evroligu, ali igrjau ostalim evropskim klubovima i uvek su slobodni da igraju za reprezuentaciju. Prošle godine smo imali igrače Partizana koji su igrali i dali doprinos. Ali to je bio Evrokup, bila je pauza i svi su mogli, Sada je apsolutno druga situacija. Partizan igrao vrlo važnu utakmicu protiv Fenerbahčea, a onda nemaš ni duše da insistiraš ili da tražiš, iako su to bili super razgovori. Čim se završili utakmicu, Zvezda i Partizan su pustili sve igrače, ali to zavisi od ovih koji nose odgovornost za budućnost košarke u Evropi, izjavio je Pešić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NBA liga donela odluku: On je najbolji trener elitnog takmičenja

Trener košarkaša Oklahome Mark Dagnolt proglašen je za najboljeg trenera u NBA ligi, objavilo je to takmičenje. Dagnolt je predvodio...

POVEZANE OBJAVE