Liga šampiona ponovo menja format, Crvena zvezda najviše pogođena

Taman kada se mislilo da su podeljene evropske vize klubove iz Srbije za narednu vaterpolo sezonu, ponovo je odlučeno da se promeni format Lige šampiona.

U mejlu je koji je stigao savezima navedeno je da će se umesto dve grupe od po osam ekipa, igrati u sistemu od četiri grupe sa isto toliko timova, dok se završni turnir vraća na fajnl-for format.

Ono što je najznačajnija novina je, ko će od naredne godine biti siguran učesnik najkvalitetnijeg vaterpolo karavana. Odlučeno je da šampioni Srbije, Mađarkse, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Nemačke, Španije, Gruzije, Francuske i Rumunije idu direktno u grupnu fazu, dok će prvak Evrope automatski u Ligu šampiona „povlačiti” i drugoplasiranog iz nacionalnog prvenstva.

Preostala mesta u grupama popuniće se kroz kvalifikacioni turnir. Što se tiče kvalifikacija svaka od 11 zemalja ima pravo da prijavi po tri tima, ali je sigurno da neće sve države prijaviti maksimalan broj klubova i tu se pre svega misli na slabije vaterpolo nacije.

Sigurni učesnici predstojeće Lige šampiona su Novi Beograd, Jadran Split, Olimpijakos, Pro Reko, Ferencvaroš, Španadau, Marsej, Barseloneta, Dinamo Tbilisi i prvak Rumunije, koji još nije poznat, a za pehar se bore Oradea i Setaua.

Ovo znači da će u kvalifikacijama biti i neki timovi sa fajnl-ejta u Beogradu, kao što su Jug, Vuljagmeni, Breša, dok se očekuje da se u pohodu na grupnu fazu nađu još neki klubovi, koji su ove sezone bili deo najelitnijeg klupskog karavana, a to su Sabadelj, OSC, Hanover…

Kad je reč o predstavnicima Srbije, Radnički iz Kragujevca svakako trebalo da zaigra u kvalifikacijama kao trećeplasirani tim Super lige, ali je novim sistemom Lige šampiona, najviše pogođena Crvena zvezda, koja je prema prvobitnom planu plasmanom u finale domaćeg prvenstva, obezbedila igranje grupne faze LŠ naredne sezone.

Podsetimo da je format menjan i kada je Crvena zvezda osvojila Ligu šampiona 2012. godine, pa je tada kao branilac titule i šampion Srbije igrala kvalifikacije gde je ispala od Pro Reka.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Makabi se seli u Štark Arenu

Košarkaši Makabija iz Tel Aviva od početka rata igrali su kao domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić". Ipak doći će...

POVEZANE OBJAVE