SRBIJA SE U NIŠU POPELA NA VRH EVROPE! Savladani Španci, blistali Topić i Bošnjaković!

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije (U18) novi je prvak Evrope, pošto je trijumfovala na Evropskom prvenstvu, na domaćem terenu u Nišu!

U prepunoj hali “Čair” naše košarkaške nade bile su bolje od vršnjaka iz Španije sa 81-71.

Veći deo meča je protekao u potpunoj neizvesnosti i rezultatskoj klackalici, ali su izabranici Nenada Stefanovića ipak uspeli da na poluvreme odu sa pola koša prednosti (41-40), koju više nisu ni ispustili do samog kraja!

Konačno je rival slomljen u poslednjoj četvrtini zahvaljujući dve uzastopne trojke, prvo Ristića, a zatim i Nikolića, kada je stečena prva dvocifrena prednost od 69-59. Na nešto manje od četri minuta do kraja utakmice još jednim pogođenim šutem van linije 6,75 dotukao ih je, na ovoj utakmici fantastični Mitar Bošnjaković, kada smo poveli sa 74-62.

Najbolji na današnjoj utakmici bio je Nikola Topić, koji je flertovao sa dabl-dabl učinkom, sakupivši 24 poena i 8 asistencija, uz 3 uhvaćene lopte. Blistao je i Bošnjaković sa 21 poenom, 7 skokova i 3 završna dodavanja. Dvocifreni učinak imao je još i Andrej Mušicki sa 12 ubačenih poena.

U redovima poražene ekipe je Hugo Gonzales sakupio 16 poena, 7 skokova i 2 asistencije, dok su po 12 ubacili Lukas Langarita i visoki centar Adaj Mara, koji gotovo da nije izlazio iz igre, ali su naši uspeli u velikoj meri da neutrališu njegov učinak. On je uknjižio na kraju i 7 skokova i 3 asistencije.

Naša juniorska selekcija je tako prvi put od 2018. godine ostvarila ovakav uspeh. Tada su osvojene dve titule prvaka Evrope zaredom, a u obe selekcije su tada igrali između ostalih i Filip Petrušev i Marko Pecarski. Zanimljivo da je 2017. godine u Bratislavi takođe u finalu savladana Španija.

Naši juniori (U19) su sada već daleke 2007. godine takođe na domaćem terenu postali tada svetski prvaci, na takmičenju održanom u Novom Sadu, kada je u finalu pobeđena Amerika za koju je nastupao i Stef Kari. Iste godine je takođe i U18 selekcija osvojila zlato i postala evropski šampion, a neki igrači (Milan Mačvan, Stefan Stojačić…) tada su igrali na oba takmičenja.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Evroliga odredila termine majstorica

Košarkaši Panatainaikosa i Makabija igraće "majstoricu" četvrtfinala plej-ofa Evrolige u utorak od 20.15, dok će se Barselona i Olimpijakos...

POVEZANE OBJAVE