U NAREDNOM PERIODU: Poznato šta čeka odbojkašice i odbojkaše, velika promena pred OI 2028

Danas je u sedištu svetske odbojkaške federacije FIVB u Lozani održan sastanak saveta tog tela.

Na njemu je utanačen plan i organizacija takmičenja od 2025. do 2028. godine.

U Parizu se prvo 2024. igraju Olimpijske igre. U obe konkurencije, biće 12 ekipa u tri grupe sa četiri selekcije. Dve najbolje ekipe idu u četvrtfinale, uz još dve najbolje trećeplasirane. Ekipa koja je bila najbolja nakon prve faze po rezultatima, igraće sa jednom od tih sa tabele trećeplasiranih.

SP će 2025. godine se igrati u formatu od 32 tima u obe konkurencije. I to 8 grupa sa četiri tima. Plasman automatski obezbeđuju domaćini ili domaćin takmičenja, aktuelni šampion sveta, tri nacionalna tima sa kontinentalnih šampionata 2023 i 15 timova na osnovu rang liste FIVB po završetku reprezentativnih takmičenja u godini pre SP, tj 2024-oj. Plasman u osminu finala obezbeđuju dve najbolje selekcije iz grupe pa se dalje igra po nokaut sistemu.

SP će se od sada igrati svake neparne godin a kontinentalna prvenstva parne godine. Najveća novina je što se ukidaju kvalifikacioni turniri za plasman na OI 2028 u Los Anđelesu. Na to takmičenje će ići timovi po osnovu rezultata na SP i EP i po rang listi FIVB.

Odbojkašima upravo od rang liste FIVB posle sledećeg ciklusa u Ligi nacija zavisi hoće li učestvovati na OI u Parizu, pošto su u Tokiju propustili šansu. Naše dame će nas predstavljati u Parizu kao vicešampionke Evrope i potom na SP 2025. kao dvostruke uzastopne šampionke.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Dogovoreno: Bahar popustio, Zvezda uštedela!

Kako prenose mediji u Izraelu, Crvena zvezda je postigla dogovor sa bivšim trenerom Barakom Baharom oko isplata primanja. On je...

POVEZANE OBJAVE