POBEDOM U NOVU GODINU: Topić starter, brejk Zvezde u Istanbulu!

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet pobedili su Fenerbahče 85:76 na strani u susretu 18. kola Evrolige. Crveno-beli su skoro čitav meč bili u podređenom položaju. Tokom poslednje četvrtine vezali su dobre minute koji su kasnije bili dovoljni za sedmi trijumf u elitnom takmičenju. Crveno-beli su prvi tim koji je ove sezone napravio brejk u Evroligi protiv turskog predstavnika.

Crveno beli su gostovanje u Turskoj počeli u petorci Topić, Lazić, Gedraitis, Davidovac i Bolomboj. Za Fener su krenuli Kalates, Vilbekin, Biberović, Hejs Dejvis i Motli.

Utakmicu su otvorili poenima crveno-beli preko Bolomboja nakon ukradene lopte Lazića po podbacivanju. Fener ie odgovorio košem Motlija. Prvo vođstvo timu Šarunasa Jasikevičijusa donosi isti igrač sa početna 4 poena. Prvu trojku na utakmici postiže domaćin preko Vilbekina za 7:3. Zvezda je odgovorila sa 5:0 (7:8). Prvu trojku za Beograđane postigao je Gedraitis. Prvih pet minuta proteklo je u izjednačenom tempu a i u serijama. Pred kraj prvog perioda se domaćin odlepio na +7 (23:16) ponajviše zahvaljujući poenima Jama Madara. Seriju je prekinuo najbolji pojedinac Zvezde u prvom periodu Bolomboj. Dorsi trojkom donosi 26:18 Feneru pred početak druge četvrtine.

Fenerbahče na otvaranju druge deonice stiže do +10 pogotkom sve boljeg Madara. Teodosić promašuje šut za dva Zvezde u prvom napadu. Crveno-beli odgovaraju serijom 6:0 i smanjuju na 28:24.

Loš niz posle TV tajm auta prekida Nejt Sestina. Nakon kratkog pada u igri, Fener odgovara serijom 5:0. Zvezda je mogla da se dodatno približi ali je imala u nekoliko minuta tri izgubljene lopte. Ali je i Fener na njihovu sreću promašivao. Prazan hod oba tima prekinuo je Bolomboj pogdivši jedno bacanje. Crveno-beli su tako pokušali da se vrate i što više smanje razliku pred poluvreme. Poenima Topića stigli su na -4 (33:29) na dva minuta pre kraja.

Posle promašaja Vilbekina Hanga poentira za -2 (33:31). Nakon prvog dela domaćin vodi 35:34 uz bolju drugu četvrtinu Zvezde.

Kod crveno-belih istakao se nepogrešivi Bolomboj iz igre i sa 16 poena. Osam je dodao Gedraitis. Hejs Dejvis imao je 9 u timu Fenerbačea uz koš manje Madara.

Topić je na startu drugog poluvremena promašio za dva. Fener vezuje dve brze trojke i odlepljuje se na +7 (41:34) preko Biberovića i Vilbekina. Zvezdini prvi poeni u 3/4 takođe su bili trojka Hange. Devet poena viđeno je za prva tri minuta tog dela igre. Nakon serije trojki, prvu dvojku u četvrtini postiže Motli (43:37). Fener je već ubacio 11 poena pred prvu polovinu treće deonice i održavao prednost. Vratili su +10 koju su imali tokom prvog poluvremena izabranici Šarunasa Jasikevičijusa (48:38). Upravo su šutem za tri Turci držali Zvezdu na bezbednoj udaljenosti tokom treće četvrtine. Crveno-beli su uspeli da dođu do -5 (55:50) nakon asistencije Teodosića za Bolomboja.

U finišu trećeg perioda Tobi je imao dobru rolu. Pogodio je bacanje i potom blokirao Madara. Gedraitis sa četiri vezana bacanja donosi izjednačenje pred poslednju četvrtinu.

Zvezda je finalni period meča otvorila poenima Jaga Dos Santosa. To je bilo prvo vođstvo crveno-belih još od prve četvrtine. Lazić se nadovezao za mini seriju 4:0 (57:61). Tobi je potom pogodio za +6 gostiju (60:66). Na +9 je vođstvo uvećao trojkom Nedović (61:69). Odmah je odgovorio Motli. Zvezda je na polovini poslednjeg dela igre vodila +8 (63:71). Crveno-beli su i posle toga da drže plus. U finišu je vrlo bitnu trojku postigao Teodosić za +9 Zvezde (67:76) na 2:26 do kraja meča. Tada je Fener krenuo na sve ili ništa.

Nakon serije neiskorišćenih napada na obe strane, Gedraitis pogađa dva bacanja za +11 (67:78). Na minut ipo do kraja bilo je 79:69 u korist gostiju. U poslednjem minutu je trojku pogodio Šanli i smanjio na 72:79. Crveno-beli su izdržali nalet i upisali duplu pobedu nad Fenerbahčeom, a prvi trijumf u 2024. godini definitivno posle mirne ruke Gedraitisa sa bacanja.

Najbolji kod pobednika bio je odlični Bolomboj sa 24 koša. Pratio ga je Gedraitis sa 19 dok je Hanga dodao 12 koševa.

U timu Fenerbahčea 21 poen imao je Hejs Dejvis. Vilbekin je dodao 14 koševa. Mrako Gudurić imao je 3 poena.

Zvezdu nakon ovog susreta očekuje evroligaški večiti derbi u duplom kolu. Fener će na neutralnom terenu biti domaćin Makabiju.

Fenerbahče-Crvena zvezda 76:85 (26:18,9:16, 22:23, 19:28)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Murinjo izdvojio tri kandidata za trofej na Evropskom prvenstvu

Bivši trener Rome, Žoze Murinjo dao je prognozu ko bi mogao da osvojio trofej na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Murinjo,...

POVEZANE OBJAVE