VELIKA PROMENA: Uvodi se “rukometno” pravilo u fudbalu!

Ono što je navijačima (opravdano) često najiritantnije na fudbalskim utakmicama jeste odugovlačenje ekipa koje imaju adekvatan rezultat.

U takvim situacijama i “taktikama” često najveću ulogu igraju golmani, gde se gotovo otvoreno krši pravilo od maksimalnih 6 sekundi dozvoljenih za zadržavanje lopte u rukama, a koje se gotovo ne sankcioniše.

Zato je IFAP – organizacija u FIFA zadužena za pravila igre, reagovala uvođenejm novog pravila, koje će prvobitno biti testirano u nižim ligama.

Odnosi se upravo na vreme tokom kojeg će golmani moći da drže loptu. Biće produženo na 8 sekundi, ali će nakon što isteknu tri sekunde sudije podizati ruku i odbrojavati ostatak. Ukoliko se ni do tada golman ne oslobodi lopte, njegova ekipa bi bila sankcionisana kornerom za protivničku ekipu ili ubacivanjem na liniju penala.

Ovo pravilo podseća na rukometno, pošto u ovom sportu sudije podizanjem ruke daju znak za neaktivan napad, pa ukoliko ne usledi šut oduzima se lopta. Ovakvo pravilo je rukomet višestruko ubrzalo kao sport, a ostaje da se vidi da li će slično uticati i na fudbal.

Za razliku od rukometa, gde je odluka sudija donekle proizvoljna i često dolazi do kontroverzi, u fudbalu bi se merilo tačno pet sekudni, pa ne bi bilo ni takvih problema, a regularnost bi se uvećala.

Ijan Maksvel, izvršni direktor Škotske fudbalske asocijacije i član upravnog odbora IFAB-a, obrazložio je razloge za uvođenje novog pravila

Primetili smo sve veći trend gubljenja vremena tokom utakmica i to se najčešće dešava kad lopta je u rukama golmana. Teška je situacija koju sudije rešavaju po sadašnjim pravilima, zato povećavamo to vreme na osam sekundi. Sudija će podići ruku da signalizira poslednjih pet sekundi, tako da igrači i gledaoci budu svesni toga. Procenićemo efekat i, nadamo se, povećati broj odigranih minuta, rekao je ovaj čelnik.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u...

POVEZANE OBJAVE