Sve miriše na 1992. godinu, Danska u polufinalu EP-a

ČeškaDanska 1:2(0:2)
Šik 49′ – Dilejni 5′, Dolberg 42′

Reprezentacija Danske treći je učesnik polufinala Evropskog prvenstva u fudbalu. ”Vikinzi” su u Bakuu bili bolji od selekcije Češke, još jednog prijatnog iznenađenja ovog takmičenja. Plasman Danske u polufinale sjajan je rezultat, pogotovo posle dva startna poraza u grupnoj fazi, od Finske i Belgije, ali i šoka nakon dešavanja sa najboljim igračem Kristijanom Eriksenom. Ova selekcija je 1992. godine osvojila Evropsko prvenstvo, mada je tada u Švedsku otišla kao zamena za reprezentaciju Jugoslavije. Rival Danske u polufinalu, koje će se igrati na ”Vembliju” u Londonu, biće pobednik Dulea Engleska – Ukrajina, koji se večeras igra u Rimu.

Prvi pokušaj imali su Česi, šutirao je Coufal u 4. minutu, ali je Dilejni uspeo da ga izblokira. Već u narednom minutu Danska je povela. Dobili su Danci korner, mislimo bukvano su dobili pošto je lopta trebalo da pripadne golmanu Češke zbog gol auta. Ipak, sudije su pokazale da se izvede udarac iz ugla, centrirao je Striger-Lersen, a svi su zaboravili na Tomasa Dilejnija koji je ostao sam negde na penaltiku i mirno glavom smestio loptu iza leđa Vaclika.

Trebalo je Česima par minuta da se priberu posle šokantnog početka meča, pa je narednu akciju izveo Šik u 12. minutu, kada je sve uradio dobro, osim udarca. U narednim minutima igralo se bez garda, pa su za Dance prilike imali Damsgor i Dilejni, a Ševčik za Čehe. Veliku šansu imala je Češka tačno na polovini poluvremena, Kasper Šmajhel je napravio grešku, ali je zato uspeo da spreči Holeša u situaciji jedan na jedan, na kraju dobre akcije ”Knedlički”. Danska je mogla da duplira prednost u 38. minutu, brzu kontru mogao je golom da završi Damsgor, koga je uposlio Vestergor, ali se istakao Vaclik.

Ipak, na poluvreme se otišlo sa dva gola prednosti za ”Vikinge”. Bila je to još jedna baš lepa akcija Danske, Mele je idealno centrirao spoljnim delom kopačke sa leve strane i pronašao Kaspera Dolberga na petercu. Ovaj je rutinski plasirao loptu u mrežu, dok je golamnu Vacliku ostalo samo pogledom da isprati završetak ovog napada.

Nije imao selektor Češke Jarslav Šilhavi šta da čeka, polufinale je izgledalo daleko, pa je od 46. minuta na teren poslao Jankta i korpulentnog Krmenčika. Samo 30 sekundi trebalo je Krmenčiku da zagreje dlanove Šmajhela, a posle kornera priliku je imao i Barak, ali je golman Danske ponovo dobro intervenisao. Bio je to jasan nagoveštaj gola za Češku, a na njega se nije dugo čekalo. Igrao se 49. minut, Coufal je ubacio, a Patrik Šik pokazao kakav je strelac. Ništa tu nije mogao Šmajhel, a Šik je postihgao svoj peti gol na šampionatu i izjednačio se sa Kristijanom Ronaldom.

Nakon furioznog početka u drugom delu za Češku, Danska je polako dolazila sebi i sve češće pretila Vacliku. Pokazalo se još jednom da je napad najbolja odbrana, pa je dva puta golmana rivala pokušao da ugrozi Jusuf Poulsen. Vreme za Češku je neumitno isticalo, sustizao ih je i umor, pa su se sve češće odlučivali za nabacivanja u kazneni prostor Danaca, Na drugoj strani ”Vikinzi” su mogli da reše pitanje prolaska u polufinale desetak minuta pre kraja. Mele je bio sam ispred Vaclika, doduše malo iskosa, ali je golman Češke odlično zatvorio ugao. Meč je produžen čak šest minuta, Češka je pokušavala da dođe do izjednačenja i produžetaka, ali osim jednog pokušaja Krmenčika, koji je otišao visoko preko gola, i nepreciznog udarca Jankta, nisu uspeli da stvore ozbiljniju situaciju.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Salah napušta Liverul? Ovaj klub želi reprezentativca Egipta

Kako javljaju engleski mediji jedan od najboljih fudbalera Liverpula Mohamed Salah će ovog leta napustiti taj klub. Za odličnog fudbalera...

POVEZANE OBJAVE