POBEDOM U NOVU GODINU: Topić starter, brejk Zvezde u Istanbulu!

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet pobedili su Fenerbahče 85:76 na strani u susretu 18. kola Evrolige. Crveno-beli su skoro čitav meč bili u podređenom položaju. Tokom poslednje četvrtine vezali su dobre minute koji su kasnije bili dovoljni za sedmi trijumf u elitnom takmičenju. Crveno-beli su prvi tim koji je ove sezone napravio brejk u Evroligi protiv turskog predstavnika.

Crveno beli su gostovanje u Turskoj počeli u petorci Topić, Lazić, Gedraitis, Davidovac i Bolomboj. Za Fener su krenuli Kalates, Vilbekin, Biberović, Hejs Dejvis i Motli.

Utakmicu su otvorili poenima crveno-beli preko Bolomboja nakon ukradene lopte Lazića po podbacivanju. Fener ie odgovorio košem Motlija. Prvo vođstvo timu Šarunasa Jasikevičijusa donosi isti igrač sa početna 4 poena. Prvu trojku na utakmici postiže domaćin preko Vilbekina za 7:3. Zvezda je odgovorila sa 5:0 (7:8). Prvu trojku za Beograđane postigao je Gedraitis. Prvih pet minuta proteklo je u izjednačenom tempu a i u serijama. Pred kraj prvog perioda se domaćin odlepio na +7 (23:16) ponajviše zahvaljujući poenima Jama Madara. Seriju je prekinuo najbolji pojedinac Zvezde u prvom periodu Bolomboj. Dorsi trojkom donosi 26:18 Feneru pred početak druge četvrtine.

Fenerbahče na otvaranju druge deonice stiže do +10 pogotkom sve boljeg Madara. Teodosić promašuje šut za dva Zvezde u prvom napadu. Crveno-beli odgovaraju serijom 6:0 i smanjuju na 28:24.

Loš niz posle TV tajm auta prekida Nejt Sestina. Nakon kratkog pada u igri, Fener odgovara serijom 5:0. Zvezda je mogla da se dodatno približi ali je imala u nekoliko minuta tri izgubljene lopte. Ali je i Fener na njihovu sreću promašivao. Prazan hod oba tima prekinuo je Bolomboj pogdivši jedno bacanje. Crveno-beli su tako pokušali da se vrate i što više smanje razliku pred poluvreme. Poenima Topića stigli su na -4 (33:29) na dva minuta pre kraja.

Posle promašaja Vilbekina Hanga poentira za -2 (33:31). Nakon prvog dela domaćin vodi 35:34 uz bolju drugu četvrtinu Zvezde.

Kod crveno-belih istakao se nepogrešivi Bolomboj iz igre i sa 16 poena. Osam je dodao Gedraitis. Hejs Dejvis imao je 9 u timu Fenerbačea uz koš manje Madara.

Topić je na startu drugog poluvremena promašio za dva. Fener vezuje dve brze trojke i odlepljuje se na +7 (41:34) preko Biberovića i Vilbekina. Zvezdini prvi poeni u 3/4 takođe su bili trojka Hange. Devet poena viđeno je za prva tri minuta tog dela igre. Nakon serije trojki, prvu dvojku u četvrtini postiže Motli (43:37). Fener je već ubacio 11 poena pred prvu polovinu treće deonice i održavao prednost. Vratili su +10 koju su imali tokom prvog poluvremena izabranici Šarunasa Jasikevičijusa (48:38). Upravo su šutem za tri Turci držali Zvezdu na bezbednoj udaljenosti tokom treće četvrtine. Crveno-beli su uspeli da dođu do -5 (55:50) nakon asistencije Teodosića za Bolomboja.

U finišu trećeg perioda Tobi je imao dobru rolu. Pogodio je bacanje i potom blokirao Madara. Gedraitis sa četiri vezana bacanja donosi izjednačenje pred poslednju četvrtinu.

Zvezda je finalni period meča otvorila poenima Jaga Dos Santosa. To je bilo prvo vođstvo crveno-belih još od prve četvrtine. Lazić se nadovezao za mini seriju 4:0 (57:61). Tobi je potom pogodio za +6 gostiju (60:66). Na +9 je vođstvo uvećao trojkom Nedović (61:69). Odmah je odgovorio Motli. Zvezda je na polovini poslednjeg dela igre vodila +8 (63:71). Crveno-beli su i posle toga da drže plus. U finišu je vrlo bitnu trojku postigao Teodosić za +9 Zvezde (67:76) na 2:26 do kraja meča. Tada je Fener krenuo na sve ili ništa.

Nakon serije neiskorišćenih napada na obe strane, Gedraitis pogađa dva bacanja za +11 (67:78). Na minut ipo do kraja bilo je 79:69 u korist gostiju. U poslednjem minutu je trojku pogodio Šanli i smanjio na 72:79. Crveno-beli su izdržali nalet i upisali duplu pobedu nad Fenerbahčeom, a prvi trijumf u 2024. godini definitivno posle mirne ruke Gedraitisa sa bacanja.

Najbolji kod pobednika bio je odlični Bolomboj sa 24 koša. Pratio ga je Gedraitis sa 19 dok je Hanga dodao 12 koševa.

U timu Fenerbahčea 21 poen imao je Hejs Dejvis. Vilbekin je dodao 14 koševa. Mrako Gudurić imao je 3 poena.

Zvezdu nakon ovog susreta očekuje evroligaški večiti derbi u duplom kolu. Fener će na neutralnom terenu biti domaćin Makabiju.

Fenerbahče-Crvena zvezda 76:85 (26:18,9:16, 22:23, 19:28)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Selektor košarkaša Franuske odredio širi spisak za OI

Selektor košarkaške reprezentacije Francuske Vensan Kole saopštio je širi spisak od 19 igrača koji će konkurisati za predstojeće Olimpijske...

POVEZANE OBJAVE