PEŠIĆ NAKON PLASMANA NA SVETSKO PRVENSTVO: O NBA, dogovorima sa večitima, Argentini, planu priprema…

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Velikom Britaniujom u Beogradu overila je plasman na Svetsko prvenstvo, koje startuje 25. avgusta ove godine.

Naša selekcija je tako popunila poslednje mesto na najvećoj smotri svetske košarke.

Nakon utakmice svoje utiske je sumirao selektor Svetislav Pešić.

Velika pobeda, u to nema sumnje. Što se tiče utakmice, dokazalo se da ne može da se dobije utakmica unapred. Bez odbrane, balansa između napada i odbrane, teško je kontrolisati svoju sudbinu. Nadam se da će mediji shvatiti koliko je važna odbrana, posebno za naš mentalitet. Možete da vidite u brojkama da ponekad mogu da pomognu, kao što su meni uvek pomagali. Nadam se da će i mediji. Završili smo utakmicu sa 78 odsto za dva i 50 van linije za tri poena. Pogodili smo 14 trojki, to znači da je naš problem, kao i generalno, mentalitet. Gledamo dosta ka NBA, pre svega mladi momci, sumirao je Pešić, pa objasnio:

Može tamo mnogo da se nauči, ali morate da budete pametni i inteligentni da napravite selekciju, da vidite šta možete, a šta ne možete da dobijete. Srpska reprezentacija i srpski igrači se ne menjaju iz godine u godinu, iz generacije u generaciju, pokazali su napadački talenat, ali znao sam bolje od svih da je večeras, na ovoj konferenciji, kako je reprezentacija Jugoslavije osvajala medalje. Imali smo i tada mnogo igrača koji su mogli da igraju veoma dobro u napadu, ali bili smo među najboljima u odbrani. Sa takvim balansom, možete da osvajate. To je posebna poruka za mlade, generacije i igrače koji želi da napreduju. Talenat bez rada i bez odbrane, teško može da postoji u evropskoj košarci. Ovo je drugačija košarka od NBA, izjavio je selektor Srbije.

Selektor govorio o cilju na Svetskom prvenstvu, ali pomenuo i Olimpijske igre

Još jednom se kasnije posebno vratio na pitanje odbrane.

Odbrana nije samo borbenost i fizika, već znanje, predviđanje situacija, poštovnaje pravila i tako dalje. I za to je potrebno vreme kod svake ekipe, na bilo kom nivou, da bi se napravio kontinuitet na vrhunskom nivou. Bez odbrane mož da se slikamo na Svetskom prvenstvu, vrlo brzo će biti završeno, jasan je bio iskusan strateg.

Osvrnuo se i na probleme sa ovakvim sistemom takmičenja, a pomenuo je i ljude iz Zvezde i Partizana.

Prvi put se kao trener suočavam sa jednim novim sistemom takmičenja. Dosta stvari koje ne zavise samo od tebe, već od svih drugih. Tu je bilo različitih, pa se pisalo eno ga Pešić pregovarao sa Čovićem, Obradovićem, predsednikom Partizana. Ne, mi ne pregovaramo, već razgovaramo. Nema tu pregovora. Vrlo teška situacija za nas, novi sistem, najduže kvalifikacije. Imali smo preko 40 igrača, tu kontinuitet ne postoji. To je apsolutna improvizacija u pripremama i nemamo vremena. Ne napadam nikog i ne kritikujem. Videli ste sada, pisali, Pešić je dobio pojačanje iz Evrolige. Odmah sam pao u nesvest, jer to je valjda gotovo, završeno i ne treba uopšte da igramo. Oni su došli iz jakih utakmica, pa su neki izgubili teško, što je psihološki i mentalno veoma teško, izjavio je selektor, pa je prešao na primer:

Videli ste kako je Dobrić večeras šutirao i pogodio važne koševe kao večeras, a prethodno ga nije išlo. Ali on to ima. Teške su kvalifikacije, videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Izgubili od ekipe koja nije favorit, a pre toga dobili Kanadu koja će ići na medalju i to bez Laprovitole i Deka, koji su izvanredni igrači. Među najboljima u Evropi na svojim pozicijama. Putovali su 15 sati do Buenos Ajresa, proveli 20 sati u avionu i došli da igraju utakmicu. Laprovitola je promašio dva ključna bacanja. Dakle, bez priprema, ali oni su kao Evroliga i sve je rešeno. Naravno da nije, zaključio je Pešić.

Pešić govorio o potencijalu i želji igrača da igraju za reprezentaciju, pa se dotakao i utakmice sa Italijom

Potom se osvrnuo i na primere dve evropske selekcije, ali i istakao da je glavni cilj plasman na Olimpijske igre.

Letonija je jača od Litvanija, iako je Litvanije zamlja košarke. Letonija je u ovom trenutku bolja ekipa, dominantno su osvojili prvo mesto. Taj kontinuitet mi nismo imali, ali bilo je i dobrih stvari. Kao što smo videli tih 40 kandidata, mogućnosti šta bi mogli da urade i ko bi to mogao da se kvalifikuje da igra Svetsko prvenstvo i ako Bog da, da se kvalifikujemo za Olimpijske igre i da na neki način ta generacija da ukupan doprinos za reprezentaciju i srpsku košarku, poručuje selektor.

Sada se odmah sve usmerava ka najvećem takmičenju.

Počinjemo od sutra pripreme, pravimo kalendar. Imamo neke pozive za pripremni period, za utakmice i sad moramo da vidmo kako i na koji način da izaberemo protivnike i gde ćemo da igramo. To je prioritet. Potom, iz ove situacije znamo da prema sporazumu između NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka Svetskog prvenstva. Ništa se još ne zna, Jokić će možda osvojiti NBA. Dokle će oni da igraju, kako će se sve odvijati, dokle će Bogdanović da stigne… Igrači iz Evroilge su tek sad počeli da igraju punom snagom, svaka utakmica je plej-of. U svim ligama, najbolji završavaju u trećoj nedelji juna, a mi treba da počnemo da se skupljamo tada. Trudićemo se da u junu mesecu, kada se završi sve, pozovemo kandidate koji su odavno završili. Recimo, da budemo nekoliko dana, vidimo se odradimo, neki zajednički trening, damo zadatke pred godišnje odmore. Loša priprema, loši rezultati, to je pravilo. Idemo da izvučemo najbolje i da se dobro pripremimo. To je prioritet, otkrio je selektor srpske reprezentacije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Predsednik Zvezde se javno zahvalio Baharu

Fudbalski klub Crvena zvezda postigao je dogovor sa bivšim trenerom Barakom Baharom oko isplata primanja. Tim povodom oglasio se...

POVEZANE OBJAVE