Najgledanije lige u Evropi: Nemci vode trku, u Srbiji sramne brojke

Reprezentativna pauza je lepa priika da se rekapitulira situacija sa statističkim brojkama u najjačim evropskim ligama.

Kada je u pitanju poseta na utakmicama, listu predvodi Bundesliga. Stadionu u Nemačkoj su poslovično puni i do sada je prosek na utakmica 41.135 gledalaca. To je za nijansu manje nego prošle sezone, kada je prosek bio 43 hiljade gledalaca.

Najbolju posetu ima Borusija Dortmund koja ima prosek 81 hiljadu gledalaca, a prati ih Bajern sa 75 hiljada. Visoko na listi su Ajntraht, Menhengladbah i Štutgart koji imaju prosek preko 50 hiljada gledalaca.

Najmanju posetu imaju novajlije Darmštad i Hajdenhajm sa 17 odnosno 15 hiljada gledalaca.

Bundesligu prati Premijer liga koja ima prosek 38.630 gledalaca, što je u proseku manje za 2000 gledalaca nego prošle sezone. Listu predvodi Mančester junajted sa 73.490 gledalaca, a prate i Totenhem, Arsenal i Vest Hem koji imaju preko 60 hiljada gledalaca. Mančester siti ima 53 hiljade gledalaca u proseku, dok Njukasl ima 52 hiljade.

Najmanje gledani su Bornmut i Luton koji u proseku imaju 10 hiljada gledalaca.

Na trećem mestu najgledanijih liga je Serija A koju u proseku gleda 30.169 gledalaca što je za 1000 u proseku više nego prošle sezone. Listu predvode milanski velikani Inter i Milan sa 73, odnosno 71. hiljadom u proseku gledalaca. Romu u proseku gleda 61 hiljada navijača, a onda za njima je Napoli sa 43 hiljade gledalaca. Juventus predvodi listu klubova koji imaju 30 više hiljada gledalaca u proseku.

Najmanju posetu u Italiji imaju Empoli i Monca koje gleda 10 hiljada gledalaca u proseku.

Na četvrtom mestu po gledanosti je Španija koja ima 29.609 gledalaca u proseku što je gotovo isti prosek kao prošle sezone. Sigurno bi prosek bio veći da Barselona igra utakmice na Kamp Nou gde je prošle sezone imala 83 hiljade gledalaca u proseku u odnosu na sadašnjih 41 hiljadu na Monžuiku. Sa druge strane, taj broj je nadomešćen završetkom renoviranja Santjago bernabeua pa se Real madridu podigla poseta sa 56 hiljada na 68 hiljada u proseku.

“Kraljevski klub” prati gradski rival Atletiko sa 61 hiljadom gledalaca, dok je na trećem mestu Betis sa 50 hiljada gledalaca, a četvrti Atletik Bilbao sa 44 hiljade gledalaca. Najmanju posetu u ligi ima Hetafe sa 11 hiljada gledalaca.

Na petom mestu najgledanijih liga se nalazi Francuska sa 27.212 gledalaca u proseku, što je za 4 hiljade više nego prošle sezone.

Listu predvodi Olimpik Marsej sa 63 hiljade gledalaca, a prate ih PSŽ i Lion sa preko 40 hiljada gledalaca.

Najmanju posetu imaju Klermon i Monako sa prosekom nešto više od 9 hiljada gledalaca.

Kada je situacija u Srbiji u pitanju, brojke su poražavajuće. Prosek gledalaca je 2163 gledaoca. Od toga Crvena zvezda ima 13 hiljada gledalaca u proseku na svojim utakmicama kao domaćin, dok ostatak lige zajedno jedva da skupi toliko.

Ako to uporedimo sa brojkama u regionu, Hrvatska ima prosek od 5 hiljada gledalaca u proseku, a listu predvodi Hajduk sa 25 hiljada u proseku. U Grčkoj je taj prosek 7 hiljada gledalaca, u Mađarskoj 3500.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SENZACIJA: Brozović se vraća u evropski fudbal i to u velikana koji se želi vratiti na stare staze slave?!

Marcelo Brozović bi nakon samo jedne sezone u Saudijskoj Arabiji mogao vratiti na Stari kontinent i to u klub...

POVEZANE OBJAVE